Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1174 (2019-2020)
Innlevert: 06.03.2020
Sendt: 06.03.2020
Besvart: 12.03.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): I maritim strategi fra 2015 var det et mål å sikre norsk kompetanse til den maritime næringen. Signalene vi mottar fra næringen er at de opplever et økende behov for kompetanse, og at det er underskudd på kompetent arbeidskraft.
Vil statsråden komme med konkrete initiativer og sørge for at maritim utdanning blir et prioritert område i den kommende stortingsmeldingen om maritim sektor?

Begrunnelse

Den maritime klyngen er fortsatt svært viktig for norsk økonomi. Dette er en næring som gir arbeid til 85 000 kvinner og menn, og som bidrar stort til både verdiskaping, men også som vår nest største eksportnæring etter olje og gass. Tilgang på kompetanse er helt nødvendig for å opprettholde verdiskapingen i maritim sektor.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Kompetanse er et sentralt rammevilkår for maritim næring og et prioritert område i Regjeringens maritime politikk. Regjeringen har blant annet satset målrettet på maritim utdanning gjennom samarbeidsprosjektet Markom2020. Prosjektet har resultert i et tettere samarbeid mellom de maritime utdanningsinstitusjonene, mulighet for faglig konsentrasjon ved den enkelte institusjon og arbeidsdeling mellom institusjonene. Institusjonene på universitets- og høyskolenivå som deltar i prosjektet har blant annet samarbeidet om opprettelse av nye maritime utdanningsprogrammer på mastergradsnivå, felles pensumutvikling, kompetanseheving for undervisningspersonell og et felles doktorgradsprogram. Bevilgningen til Markom2020 ble styrket med 20 mill. kroner i 2016 til totalt 38,5 mill. kroner. Bevilgningen er videreført for 2020. I forbindelse med revidert budsjett 2019 ble det også bevilget 15 mill. kroner til å styrke digitaliseringsinnholdet i havrelaterte utdanningsløp.
Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk er et annet sentralt virkemiddel for å bidra til å opprettholde norsk maritim kompetanse, rekruttering av norske sjøfolk, og at rederier med skip under norsk flagg har konkurransedyktige rammebetingelser. Rederier som mottar tilskudd skal bidra til opplæring av arbeidstakere til sjøs og er pålagt å ha et visst antall opplæringsstillinger om bord gjennom året. Rederiene betaler månedlig inn 500 kroner per arbeidstaker omfattet av ordningen til kompetansefondet under Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse. Fondet utbetaler i neste omgang støtte til opplæringsstillinger. Rederienes innbetalinger til fondet beløp seg til om lag 76 mill. kroner i 2018, og stiftelsen utbetalte tilskudd for 2800 stillinger.
For 2020 har Regjeringen bevilget 2173,3 mill. kroner til tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk.
Det er også positivt at næringen, med støtte fra Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse, aktivt jobber for å få flere til å velge maritim utdannelse, blant annet gjennom rekrutteringsprosjektet Maritim Karriere.
Den varslede stortingsmeldingen om den maritime politikken vil gi en helhetlig gjennomgang av den maritime politikken, og maritim utdanning og kompetanse vil være et sentralt tema.