Skriftlig spørsmål fra Turid Kristensen (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1184 (2019-2020)
Innlevert: 08.03.2020
Sendt: 09.03.2020
Besvart: 17.03.2020 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): Har statsråden noen tanker om hvorvidt veterinær- og dyrepleierstudiet bør innlemmes i forskrift om skikkethet i høyere utdanning?

Begrunnelse

Regjeringen er opptatt av dyrevelferd, og det følger et stort ansvar med å bli veterinær- og dyrepleier. Slik forskriftene er i dag er det ikke et system for å sjekke at studenter som skal jobbe med dyr er skikket for dette, slik vi har for studenter som skal jobbe med mennesker. De som utdanner seg til veterinær vil også få et medisinsk ansvar og vil kunne skrive ut resepter, og det bør kunne sikres at også veterinærkandidater har den nødvendige kompetanse og er skikket for det. Veterinær og dyrepleierutdanningene er profesjonsstudier med autorisasjon og underlagt lov om dyrehelsepersonell, og studentene ved disse studiene har praksis i studietiden. Det vil derfor være naturlig at forskriften gir adgang til å vurdere om studentene er skikket for yrket.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Med hjemmel i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven) § 4-10 første ledd kan Kongen fastsette at det skal foretas skikkethetsvurderinger i enkelte utdanninger.
Det fremgår av skikkethetsforskriften § 1 hvilke utdanninger som er omfattet av ordningen, og i dag omfatter den en rekke lærer- og helse- og sosialfaglige utdanninger, samt profesjonsutdanning i teologi og tolkeutdanningene i tegnspråk. Vitnemål for fullført utdanning forutsetter at studenten er vurdert som skikket for yrket.
Kunnskapsdepartementet har mottatt henvendelser fra flere universiteter om å inkludere ytterligere utdanninger i skikkethetsforskriften, senest fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i januar i år om nettopp disse to utdanningene.
Et offentlig utvalg har nettopp lagt frem forslag til ny universitets- og høyskolelov (NOU 2020: 3). Siden skikkethetsforskriften har sitt utspring i universitets- og høyskoleloven vil det være naturlig å vurdere alle innspill som kan knyttes til lovverket under ett. NOU-en er nå ute på høring med høringsfrist 22.mai. I etterkant av det vil Kunnskapsdepartementet gjennomgå alle høringsinnspillene og vurdere hvilke eventuelle endringer som bør foretas.
Utestenging av studenter etter skikkethetsvurdering er sterke inngrep som krever et tydelig rettslig grunnlag. Jeg er ikke fremmed for at dette bør vurderes, men vi må se helhetlig på lovverket og eventuell innlemming av de to utdanningene i forskriften forutsetter derfor at forslaget sendes på høring. En eventuell forskriftsfesting av skikkethetsvurdering for veterinær- og dyrepleierutdanningene vil skje i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet, som har det overordnede ansvaret for autorisasjon etter lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell.