Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1207 (2019-2020)
Innlevert: 10.03.2020
Sendt: 10.03.2020
Besvart: 16.03.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Justisministeren sa i spørretimen 4.3 at «dette er migranter, det er ikke flyktninger fra Idlib vi nå ser på grensen til Hellas». På Dagsrevyen 3.3 før ble en flyktning fra Idlib intervjuet på grensen mellom Tyrkia og Syria. Han hadde opphold seg i Tyrkia i 6 år, men har ingen rettigheter der. Både justisministeren og utenriksministeren omtaler de på grensa som migranter og leirene i Hellas som migrasjonsleirer.
Mener regjeringen at personer som har flyktet fra krig i Syria eller andre steder, ikke lenge er flyktninger fordi de har tålt opphold i Tyrkia, og på hvilket grunnlag mener regjeringen at det er migranter som bor i flyktningleirene i Hellas?

Begrunnelse

Tyrkia anerkjenner bare rett til å søke asyl for personer som kommer fra Europa. Det betyr at ingen flyktninger fra Asia og Afrika, inkl. Syria, får mulighet til å søke om beskyttelse og få en flyktningstatus som gir dem stabile rettigheter til arbeid, utdanning og reise.
Fakta: Tall fra FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, viser at 40 % av voksne og barn som kom til de greske øyene i 2019 var fra Afghanistan og 27 % fra Syria. https://data2.unhcr.org/en/documents/download/74140
Tall fra flyktninghjelpen viser at om lag 40 750 flyktninger og asylsøkere befinner seg på de greske øyene. De er blant annet fra Afghanistan (49 %), Syria (19 %) og Somalia (6 %). https://www.flyktninghjelpen.no/nyheter/2020/mars/har-rett-til-a-soke-asyl/
Av asylsøknadene som UDI behandlet i 2019 ble 75 % av søknadene til afghanere (av de som ble realitetsbehandlet, 65 % av alle søknadene) og 100 % av søknadene til syrere (av de som ble realitetsbehandlet, 88 % av alle søknadene) innvilget.
https://www.udi.no/statistikk-og-analyse/statistikk/asylvedtak-etter-statsborgerskap-og-utfall-20182/

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Begrepet «migrant» er en sekkebetegnelse som dekker personer som migrerer av ulike årsaker, herunder av beskyttelsesgrunner, og det vil også omfatte flyktninger. Jeg baserer meg her på en anerkjent begrepsdefinisjon, som blant annet FNs internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) anvender.
Tredjelandsborgere i Tyrkia er av mange ulike nasjonaliteter. Det samme gjelder dem som befinner seg i leirene i Hellas. Noen fyller vilkårene for å anses som flyktning i henhold til FNs flyktningkonvensjon, andre ikke. Å fastslå hvorvidt noen fyller vilkårene for å anses som flyktning vil uansett som utgangspunkt være en individuell vurdering. Jeg mener derfor at å bruke begrepet «migrant» om tredjelandsborgere i Tyrkia og i Hellas gjenspeiler at det dreier seg om en sammensatt gruppe. Dette utelukker ikke at det også kan være tale om flyktninger.
Når det gjelder min uttalelse i spontanspørretimen 4. mars i år som representanten Andersen viser til, så var denne basert på rapporter som tilsa at migrantene som da befant seg på grensen til Hellas ikke var personer som hadde reist direkte fra Idlib.