Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1229 (2019-2020)
Innlevert: 12.03.2020
Sendt: 13.03.2020
Besvart: 19.03.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Hvilke av forslagene til tiltak fra Virke ser statsråden på som aktuelle for å unngå en fatal økonomisk krise for hele verdikjeden, og er han enig i at det virkelig haster med å få disse eller andre effektive tiltak på plass?

Begrunnelse

På en kort uke har kulturbransjen gått fra å være levende og dynamisk til å stå på kanten av stupet økonomisk.
I følge Hovedorganisasjonen Virke er dette nå utviklingen pr. 12.3.2020:

• Spillestedenes og konsertarrangørenes forhåndssalg har stoppet helt opp, publikum svikter nå og med stadig nye restriksjoner må stadig flere stenge dørene. De kansellerer igjen alle sine underleverandører som artister, sceneteknikk og rigg.
• Eventbransjen har fått bortimot alle sine oppdrag kansellert, ingen nye oppdrag kommer inn. De kansellerer igjen alle sine underleverandører som sceneteknisk, artister, catering, hoteller etc.
• Sceneteknisk produksjonsvirksomhetene (Lyd- og lyd-firmaene), riggselskapene osv. har fått sine ordrereserver redusert med 80% på en snau uke. Ingen nye oppdrag kommer inn. De sitter med store kostnader på dyrt utsyr som bare står på lager og store personalkostnader.
• Artistene som tilnærmet alle lever av live-oppdrag på konserter og events får ingen oppdrag.
• Bookingbyråene og managementene som lever av provisjon av artistenes inntekter får ingen inntekter, og all ny artistutvikling stopper opp.
• Nær ingen festivaler, selv de største og mest solide som Øya-festivalen har mulighet økonomisk til å overleve en slik avlysning

• Kinobesøkene har en brå nedgang – det påvirker produsentenes uttelling i besøksbaserte støtteordninger, som igjen påvirker mulighetene til å sette i gang nye produksjoner som igjen påvirker skuespillere og bransje-crews arbeidsmuligheter.

Hovedorganisasjonen Virke har foreslått tiltak som bør på plass svært raskt om konkurser i det store omfanget som man forventer, skal unngås:

• Statlig dekning av arbeidsgiverperioden på 15 dager ved permittering med to dagers varsel.
• Likviditetsfremmende tiltak. Det er behov for garantiordninger som sikrer enklere tilgang på kapital i en overgangsfase. Tiltak som bør vurderes er utsatte innbetalingsfrister for arbeidsgiveravgift, moms og formueskatt.
• Kompensasjonsordning for virksomheter som rammes ved stenging/avlysning av arrangement begrunnet i folkehelsehensyn. Kompensasjonsordningen må omfatte både arrangementsarrangør og underleverandører som rammes som følge av stenging/avlysning. Dette tiltaket har man nå fått på plass i Danmark.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: På linje med mange andre sektorer rammes kulturlivet hardt. Jeg følger situasjonen nøye og Kulturdepartementet har løpende dialog med de ulike aktørene i sektoren, blant annet Virke.
Regjeringen har lagt frem flere forslag til tiltak for å motvirke de økonomiske utfordringene skapt av korona-pandemien. Flere av tiltakene som er lagt frem vil bedre situasjonen for kulturlivet.
Onsdag presenterte vi en kompensasjonsordning for kulturlivet som vil utgjøre cirka 300 millioner kroner, og en tilsvarende for idretten, det frivillige kulturlivet og frivillige organisasjoner for øvrig på cirka 600 millioner kroner. Ordningen er ment å kompensere for bortfall av inntekter fra billettsalg og deltakeravgifter, samt merutgifter som følge av at arrangementer må avlyses eller utsettes på grunn av koronaviruset.
Sammen med tiltakene vi allerede har presentert, at regjeringen ikke vil kreve tilbake tilskudd til kultur- og frivillighetsformål, en målrettet innsats for å kompensere frilansere og selvstendig næringsdrivende og dessuten at staten tar det aller meste av regningen ved permitteringer, har vi i sum fått på plass en god pakke til sektoren.
Kulturdepartementet vil fortsette å følge opp i dialog med organisasjoner, foreninger og lag, selskaper og virksomheter, og kontinuerlig vurdere ytterligere tiltak. Vi er inne i en krevende periode for hele sektoren, men vi har et mangfoldig og robust kulturliv. Det skal vi fortsatt ha når utbruddet er over.