Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1247 (2019-2020)
Innlevert: 16.03.2020
Sendt: 17.03.2020
Besvart: 23.03.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Ser helseministeren behovet for å sørge for tilstrekkelig kapasitet til å håndtere et massivt coronautbrudd, og vil ministeren i så fall se på muligheten for å kunne etablere et beredskap- og avlastningssenter på Haslemoen i Våler kommune?

Begrunnelse

Norge opplever i disse dager den største og mest alvorlige krisen i nyere tid. Norske myndigheter har ikke innført mer omfattende sikkerhetstiltak siden 2.verdenskrig.
Coronapandemien sprer seg med ukjent styrke og dessverre kan flere tusen bli smittet og flere vil bli alvorlig syke. I den forbindelse er det avgjørende viktig at vi som samfunn har tilstrekkelig kapasitet både i helsevesenet, men også samfunnet for øvrig, til å kunne ta forsvarlig vare på det norske folk.
Heldigvis har vi flere muligheter til ekstra kapasitet for å avlaste bl.a. helsevesenet og kommuner. Tidligere militærleire har stor kapasitet, både når det gjelder overnatting, bespisning og i tillegg har de egne sykestuer.
I Kina bygde de nytt sykehus med plass til 1 000 pasienter på 10 dager. I Norge klarer vi dessverre ikke bygge nye sykehus så raskt, men tidligere militærleirer som Haslemoen, i Våler kommune i Hedmark, kan være klar til bruk i løpet av max 10 dager med kapasitet til å betjene mer enn 1000 personer, innenfor ett eget lukket område.
Forsvaret selv sier de kan bistå med karanteneinfrastruktur både i garnisonene, men også ved å etablere egne forlegningsplasser i telt eller ved å utløse avtaler med sivile leverandører som på kort sikt kan benyttes for karantene og behandling. (Ref: Generalløytnant Rune Jakobsen)
Vi får håpe at vi ikke får bruk for slik ekstra kapasitet, men det er avgjørende viktig at vi nå som vi fortsatt har tid og mulighet bygger opp tilstrekkelig kapasitet i tilfelle vi skulle trenge det.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg takker for innspillet til håndtering av den alvorlige situasjonen landet er i. Jeg har videreformidlet ditt forslag til Helsedirektoratet slik at de kan ta det med i sitt samarbeid med Forsvaret. Helsedirektoratet har fått fullmakter til å koordinere helsesektorens innsats og treffe beslutninger om tiltak i denne saken. Jeg viser til min redegjørelse for Stortinget 10. mars 2020 om norske tiltak for å møte koronavirusutbruddet. Jeg kom i min redegjørelse inn på intensivkapasitet ved norske sykehus. Jeg har innhentet ny og oppdatert informasjon fra Helsedirektoratet om intensivkapasitet i helsetjenesten, og vil videreformidle denne informasjonen til Stortinget. Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene arbeider for å kunne mobilisere intensivkapasiteten til det maksimale hvis det blir nødvendig. Alt vi nå gjør for å hindre smittespredning har samtidig som mål å unngå å komme i en situasjon der det blir nødvendig. Opplysningene om intensivkapasitet i min redegjørelse til Stortinget var basert på innspill fra Helsedirektoratet. Helsedirektoratets tall bygget på en rapport fra de regionale helseforetakene fra 2019. Her rapporteres det 248 intensivplasser og 559 intermediærplasser (til sammen 807). I tillegg har Helsedirektoratet gjort anslag over hva som kan være mulig å etablere av kapasitet for å behandle kritisk syke i en ekstrem situasjon hvor all kapasitet er mobilisert for en kort periode. I en slik situasjon vil all tilgjengelig kapasitet i hele helsetjenesten og andre sektorer kunne benyttes. Dette anslaget var på 1200-1400 plasser.
De regionale helseforetakene har per mars 2020 gjort en ny opptelling av intensivkapasitet. Ny kartlegging og opptelling viser at det i dag er til sammen 289 etablerte intensivplasser i helseforetakene. I tillegg har helseforetakene planer for utvidelse til 742 intensivplasser. Hvis helsetjenesten i en ekstrem situasjon tar i bruk alt tilgjengelig utstyr og personell, rapporterer de regionale helseforetakene at de i en unntakssituasjon kan mobilisere 925 intensivplasser. I tillegg til dette finnes det kompetanse og utstyr hos blant annet private helsetilbydere og også i andre sektorer (for eksempel i Forsvaret). Helsedirektoratet kartlegger nå utstyr og personell for behandling av kritisk syke som finnes utenfor de regionale helseforetakene.