Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1252 (2019-2020)
Innlevert: 18.03.2020
Sendt: 19.03.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 31.03.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Sosialistisk Venstreparti støtter de svært inngripende smitteverntiltakene som regjeringen har innført. Norsk Forbund for Utviklingshemmede rapporterer om mennesker med utviklingshemming som ikke er smittet, men som i praksis er isolert i leilighetene sine i bofellesskapene, uten kontakt verken med foreldre, venner eller andre som de bor sammen med. Smitteverneksperter mener at smittesituasjonen kan vedvare i måneder og kanskje mer enn ett år.
Har regjeringen planer som sikrer at mennesker med utviklingshemming ikke skal bli sittende i isolasjon og hvordan mennesker med utviklingshemming også skal kunne få sine nødvendige tjenester også i en vedvarende smittebegrensningssituasjon?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er en krevende situasjon vi nå befinner oss i, både i Norge og i resten av verden og jeg forstår at mange utviklingshemmede nå kan ha det ekstra vanskelig.
Tiltakene for å beskytte risikogruppene mot korona-smitte, kan innebære endringer i tjenestetilbudet. Jeg har derfor bedt Helsedirektoratet vurdere hvordan pasienter/brukere i den kommunale hjemmetjenesten skal ivaretas under den pågående situasjonen med koronavirus og påpekt at det er behov for vurderinger knyttet til særlig sårbare grupper, deriblant personer med utviklingshemming.
Helsedirektoratet har med bakgrunn i dette utviklet råd og anbefalinger til kommunene. Her fremkommer det bl.a. at kommunen må sørge for forsvarlige tjenester og ivareta hjemmeboende personer og deres pårørende, som særlig rammes av kommunens reduserte tjenester og tilbud som følge av kapasitetsutfordringer og/eller smittevernstiltak under covid-19-epidemien.
Kommunen må ta et særlig ansvar for å ivareta hjemmeboende tjenestemottakere når de på grunn av nedsatt kognitiv og/eller fysisk funksjonsevne ikke selv er i stand til å oppsøke nødvendig hjelp og omsorg, og forholde seg til myndighetenes informasjon og råd. Det betyr at kommunen må ha oversikt over hjemmeboende, sårbare tjenestemottakere og deres pårørende som rammes av reduserte tjenester og tilbud. Kommunen skal sikre forsvarlig helsehjelp og planlegge for nødvendig hjelp ved sykdom hos pårørende. Videre bør kommunen følge med på konsekvenser av begrenset oppfølging og legge til rette for å kunne fange opp sårbare, aleneboende personer uten tjenester når behov oppstår.
Når det gjelder den videre oppfølging av mennesker med utviklingshemming ville vi normalt innhentet informasjon fra Helsedirektoratet for å kunne besvare dette spørsmålet på en best mulig måte. Jeg ber om forståelse for at vi i den situasjonen vi står i nå knyttet til koronaviruset ikke finner det riktig å be om at denne typen henvendelser prioriteres. Spørsmålsstiller er selvfølgelig velkommen til å stille spørsmål på nytt når situasjonen er mer avklart.