Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1280 (2019-2020)
Innlevert: 27.03.2020
Sendt: 27.03.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 21.04.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vi ser nå at corona-viruset rammer spesielt de små bryggeriene hardt. En forenkling i bevilgningsbehandlingen vil være til stor hjelp for bryggeriene i dagens situasjon.
Vil statsråden foreta de nødvendige reguleringsendringer, slik at natthandelsbevilgninger for salg av øl blir nasjonale, ikke kommunale?

Begrunnelse

Alkoholloven ble utformet i en tid hvor netthandel og de teknologiske mulighetene vi har i dag ikke eksisterte. I dag er netthandel utbredt, og det er tillatt å selge alkohol på internett. At man må søke bevilgning i hver enkelt kommune gir ekstra byråkrati og utgifter, og gir i tillegg mindre forutsigbarhet for bedriftene.
En undersøkelse blant Bryggeriforeningens medlemmer viser at 7 av 10 mener at situasjonen er virksomhetskritisk eller alvorlig. Da er det viktig at forholdene legges best mulig til rette for bryggerienes muligheter for verdiskaping.
Netthandelsbevillinger for salg av øl bør være nasjonale, og vil være et godt tiltak for å holde liv i floraen av håndverksbryggerier.
En nasjonal alkoholbevilling vil gi en tryggere og mer effektiv ordning som sparer ressurser for både kommuner og næringsliv.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er mange aktører som har utfordrende dager pga. koronasituasjonen, og jeg har forståelse for at det er ønsker om tiltak av ulik karakter. Det er samtidig viktig at tiltakene er forholdsmessige og nødvendige ut fra en helhetlig vurdering. Vi må være tilbakeholdne med å endre på reguleringer som skal ivareta andre samfunnsmessige interesser uten å utrede behov for og konsekvenser av en slik endring, herunder gjennomføre en høring av spørsmålet.
Alkoholholdig drikk er ikke en alminnelig vare, men en vare som kan medføre skader og problemer for den som bruker alkoholholdig drikk og dennes omgivelser. Vi har derfor en særlig regulering av omsetningen av alkoholholdig drikk.
Innføring av statlig bevilling for nettsalg er en vesentlig endring av dagens regulering av salgsbevillinger. Som kjent er det ulike argumenter for og imot en statlig bevillingsordning for nettsalg av alkoholholdig drikk. Et grunnleggende prinsipp i alkoholpolitikken er at kommunene selv bestemmer alkoholpolitikken i sin kommune, også om de ønsker å tillate nettsalg av alkohol til sine innbyggere. En statlig bevillingsordning vil gripe inn i dette prinsippet.
Jeg vet at det er mange som er ekstra bekymret for alkoholbruk og sårbare personer i disse dager. I dagens situasjon mener jeg det ikke vil være riktig å endre kommunenes mulighet til å selv vurdere om de vil tillate nettsalg av øl, og jeg vil derfor ikke legge fram et hasteforslag om endringer i dette.
Når det er sagt, har jeg tidligere uttalt at nærmere regulering av nettsalg er under vurdering i departementet, og at det foreløpig er uklart når spørsmålet vil være ferdig utredet. I lys av koronasituasjonen og den arbeidsbelastningen dette medfører i departementet, kan jeg dessverre ikke utelukke at denne og andre saker kan bli ytterligere forsinket.