Jan Bøhler (A): Senest når dette skrives har jeg fått beskjed fra to seriøse personer om at de har fått nei til å ta korona-test. De har symptomer og noen bakenforliggende sykdommer som gjør at de kontaktet fastlegene sine for å bli henvist til testing. Men ifølge dem er kriteriene for å bli testet så strengt begrenset til helsepersonell og de med alvorlige symptomer, at det ikke er mulig. De kan heller ikke oppsøke test-stedene på egen hånd. Svaret de og alle vi andre får er å holde oss hjemme, enten vi har korona eller ikke, så lenge det ikke er en alvorlig tilstand. Det er sikkert et godt generelt råd. Men det gir mye større trygghet for den enkelte og for familiene og andre de omgir seg med, å vite om de har korona eller ikke. Det må jo også være avgjørende for helsemyndighetenes videre håndtering å vite mer om hvor stort det reelle omfanget er.
Hva vil statsråden gjøre for øke test-kapasiteten raskest mulig, og når de strenge test-kriteriene blir endret så flere kan få testet seg?
Begrunnelse
Foreløpig er siste anslag fra Folkehelseinstituttet (FHI) på antall smittede så bredt at det er ganske intetsigende. De anslår at det kan ligge mellom sju tusen og tjuetre tusen smittede i Norge, og sier selv at de ønsker at flere skal testes.
En annen grunn til å øke test-kapasiteten er at FHI m fl om ikke lenge vil lansere i ny app der alle som laster den ned på sin telefon, får beskjed hvis de har vært nær noen smittede. Regjeringen vedtok på fredag en forskrift som skal gjøre dette mulig. App’en kan bli et sentralt redskap for at vi skal kunne komme tilbake til hverdagslivet, samtidig som vi opprettholder beredskapen. Men den vil ikke fungere etter hensikten hvis ikke mange flere enn i dag blir testet. For hvis det går et ukjent antall tusen mennesker med korona-smitte der ute, vil app’en bare gi falsk trygghet.
Det virker således som noe av det viktigste vi kan gjøre nå, er å øke test-kapasiteten og endre de stenge kriteriene for å bli testet. Men det ser ikke ut som det er det man legger opp til. Senest i går hørte jeg at Helsedirektoratet skrøt av at vi tester unikt mange her i landet. Men når Tyskland tester en halv million i uka, mens Norge ligger på rundt tjue tusen pr uke, er vi ikke så unike, selv om Tyskland er mye større.
Jeg har fortsatt stor tillit til helsemyndighetene våre. Men det betyr ikke at vi politikere og alle andre skal være henvist til bare å diskutere kompenserende krisepakker. Vi må også engasjere oss i tiltakene for å stoppe koronaen og gi nødvendig tilgang på testing, så ikke folk må leve i uvisshet. Helseministeren deler sikkert denne bekymringen, men det vil være nyttig å få vite mer om hva som gjøres.