Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1310 (2019-2020)
Innlevert: 03.04.2020
Sendt: 03.04.2020
Besvart: 14.04.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): På grunn av koronaviruset er det flere som kan få problemer med å få gjennomført vielser innenfor den allerede godkjente prøvingsattestens gyldighet.
Vil statsråden ta initiativ til å forlenge de allerede godkjente prøvingsattestenes gyldighetstid, men også vurdere om det midlertidig kan gjennomføres juridisk vielse med videoteknologi og eksempelvis oppmøte på ambassade for de som bor i hvert sitt land og allerede har godkjent prøvingsattest?

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Jeg har stor forståelse for at pandemien skaper usikkerhet for de som har planlagt å gifte seg i nær fremtid. Mange av de som har planlagt å gifte seg dette året, må nå endre planene sine. Noen ønsker å gjennomføre bryllupet til den tiden det er planlagt, men med færre gjester, mens andre heller vil utsette bryllupet til senere i håp om at det da kan gjennomføres som de opprinnelig hadde tenkt.
Før noen kan gifte seg må det kontrolleres at de oppfyller ekteskapslovens vilkår. Det vil si at det må foretas kontroll av at de er over 18 år, at de selv ønsker å gifte seg, at de ikke er gift fra før mv. Det skal også innhentes erklæring fra forlovere. Hvis noen av brudefolkene har vært gift tidligere, må det kontrolleres at ekteskapet er oppløst og at skifte er påbegynt. Utenlandske statsborgere som ønsker å gifte seg i Norge, må ha lovlig opphold.
Det er folkeregistermyndigheten (skatteetaten) som i de aller fleste tilfellene prøver at ekteskapsvilkårene er oppfylt. Prøving av ekteskapsvilkårene gjennomføres normalt ved en nettbasert løsning. Når folkeregistermyndigheten har gjennomført prøvingen og funnet at vilkårene i loven er oppfylt, utstedes det en prøvingsattest. Det følger av ekteskapsloven at attesten er gyldig i fire måneder etter utstedelsen.
Skatteetaten har nå informasjon på sine hjemmesider om framgangsmåte dersom bryllup må utsettes. Det blir opplyst om at brudefolkene må sende ny søknad dersom bryllupet blir utsatt til etter gyldighetsdatoen for prøvingsattesten. Ny søknad kan ikke sendes før det er sikkert at ny dato for bryllupet er gjennomførbart. Når det gjelder opplysninger om skifte, trenger brudefolkene ikke å sende nye opplysninger om det.
Departementet har ikke myndighet til å forlenge den lovbestemte fristen for prøvingsattestenes gyldighet. En utvidelse av fristen forutsetter en lovendring. Foreløpig synes jeg ikke det er urimelig byrdefullt for brudefolkene at de må sende inn ny søknad om prøvingsattest, dersom de ikke rekker å gjennomføre vigselen innen den tiden den opprinnelige attesten er gyldig.
Ekteskapsloven fastslår at ekteskap inngås ved at brudefolkene møter for en vigsler. Mens begge er til stede, skal de erklære at de ønsker å inngå ekteskap med hverandre. Deretter skal vigsleren erklære dem for ektefolk. Loven fastslår at både brudefolkene og vigsler må være til stede sammen. At brudefolkene gir sitt samtykke gjennom videkonferanse eller lignende, vil ikke oppfylle lovens krav til samtidig tilstedeværelse. Etter gjeldende rett har departementet ikke myndighet til å gi dispensasjon fra lovens krav om at begge ektefolkene må være tilstede samtidig.
Norske ambassader som har vigselsrett, har fått tillatelse fra mottakerstaten til å utføre vigsler under gitte forutsetninger. Ambassaden er forpliktet til å respektere disse forutsetninger for å kunne utføre vigsler. Dersom det skulle åpnes for å gjennomføre vigsler uten at begge brudefolkene er til stede sammen og at de i tillegg skal kunne befinne seg i ulike land, ville det kreve et grundig utredningsarbeid.
Ved lovendring i 2007 ble ekteskapsloven skjerpet. Et ekteskap som er inngått i utlandet anerkjennes ikke i Norge dersom en eller begge parter var norsk statsborger eller fast bosatt her i riket på vigselstidspunktet og ekteskapet er inngått uten at begge parter var til stede under vigselen. Etter begjæring fra begge parter kan ekteskapet likevel anerkjennes, men da må sterke grunner tale for det. Jeg mener det vil være uheldig å åpne for mulighet til å gifte seg uten samtidig frammøte, når det har vært et tydelig politisk ønske om å stramme inn på dette.
Ettersom det er usikkert hvordan koronautbruddet vil påvirke ulike samfunnsfunksjoner og enkeltpersoners valg framover, synes jeg det er for tidlig å skulle utrede endringer i ekteskapsloven nå. Jeg legger til grunn at det til en viss grad vil være mulig å gjennomføre vigsler framover innenfor de rammer ekteskapsloven og helsemyndighetene anbefaler, men regner også med at mange brudefolk vil utsette planlagte bryllup til situasjonen blir mer oversiktlig.