Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1312 (2019-2020)
Innlevert: 03.04.2020
Sendt: 03.04.2020
Besvart: 14.04.2020 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Vil statsråden snarest mulig gå i dialog med ISU (organisasjonen for internasjonale studenter i Norge), aktuelle læresteder og Samskipnadsrådet, med sikte på å ivareta de internasjonale studentenes interesser, slik at koronakrisen medfører færrest mulig permanente studieavbrudd?

Begrunnelse

Stortingsmelding om internasjonal studentmobilitet skal legges fram i vår. Regjeringen har signalisert at det er viktig å styrke internasjonaliseringen av høyere utdanning, og at internasjonal studentmobilitet (norske studenter til utlandet og utenlandske studenter til Norge) er en naturlig del av strategisk kvalitetsarbeid.
Koronakrisen vil påvirke framtidig studentutveksling, slik for eksempel professor Marginson slår fast i Times Higher Education 26. mars. Professoren understreker at mye bestemmes av politikken de enkelte land innfører for studentmobilitet.
I denne fasen bør regjeringens hovedfokus være å dempe konsekvensene for dem som er i gang med et internasjonal studieløp.
Nylig la regjeringen fram en krisepakke for studenter.
Utenlandske studenter i Norge omfattes ikke av denne. ISU (the International Students' Union of Norway) peker på at utenlandske studenter i Norge også rammes av inntektsbortfall, som igjen kan skape problemer med å fornye studentvisum. Retningslinjene for oppholdstillatelse til internasjonale studenter utenfor EU/EØS som skal være i Norge mer enn tre måneder, krever at søkerne dokumenterer at de er sikret underhold, det vil si at de har midler tilsvarende full støtte fra Statens Lånekasse.
I Khrono 27.3 mars ber blant annet presidenten i ISU statsråd Asheim strekke ut en hånd til utenlandske studenter i Norge, fordi de står på bar bakke under koronakrisen. Som norske studenter, er mange av dem avhengige av jobb ved siden av studier, og vil oppleve bortfall av inntekt når næringslivet ligger nede. Som andre skal de betale husleie og faste utgifter, og dessuten sørge for å ha et års studielån på konto. ISU er i gang med en spørreundersøkelse som foreløpig viser at mange av dem frykter at de ikke vil kunne innfri denne betingelsen på grunn av krisen.
Foreløpig finnes ingen samlet oversikt over hvor mange internasjonale studenter som har reist hjem fra Norge, eller hvor mange norske studenter i utlandet som har returnert. Det bør være en oppgave for regjeringen å bidra til at dette i minst mulig grad blir til endelige avbrudd, og sørge for at færrest mulig avbryter studiene på grunn av koronapandemien.
Dette er en krisetid, nå må fellesskapet ta vare på de som trenger det. Ingen student skal stå alene.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Jeg er, som representanten Sandberg, opptatt av at det også for utenlandske studenter skal bli færrest mulig som må avbryte studiene side på grunn av koronapandemien. Fra et kunnskapspolitisk ståsted er utenlandske studenter en verdifull ressurs for blant annet å gjøre studiemiljøene i Norge mer internasjonale. Som representanten Sandberg påpeker, har regjeringen signalisert at det er viktig å styrke internasjonaliseringen av høyere utdanning, og at internasjonal studentmobilitet (norske studenter til utlandet og utenlandske studenter til Norge) er en naturlig del av strategisk kvalitetsarbeid. Jeg vil komme tilbake til Stortinget om dette i en stortingsmelding om internasjonal studentmobilitet.
Som representanten Sandberg påpeker, har mange utenlandske studenter i Norge ikke rett til lån og stipend i Lånekassen. De vil derfor ikke være omfattet av regjeringens midlertidige kompenserende tiltak for bortfall av inntekter for studenter, i form av tilleggslån og stipend. Jeg forstår at det kan være vanskelig å være utenlandsk student i Norge når inntekten fra en deltidsjobb plutselig faller bort, samtidig som de faste utgiftene opprettholdes.
Utgangspunktet for internasjonal studentmobilitet både i Norge og andre land er at utenlandske studenter må ha finansiering fra sitt hjemland eller finansiere seg selv eller. På samme måte har norske studenter i utlandet rett på studiestøtte fra Norge. Kunnskapsdepartementet oppfordrer utenlandske studenter til å holde kontakt med sine lands ambassader i Norge. Studenter på utvekslingsopphold i Norge bør ha kontakt med utdanningsinstitusjonen i hjemlandet.
Jeg ønsker å gi internasjonale studenter gode muligheter til å studere i Norge. Det er derfor Norge blant annet gir alle – uansett nasjonalitet – tilbud om gratis høyere utdanning ved norske universiteter og høyskoler. På lik linje med at vi gir studiestøtte til norske studenter i utlandet, forutsetter jeg også at andre land forsøker å hjelpe sine studenter i utlandet, inkludert de som studerer i Norge.
Som hovedregel må man være norsk statsborger for å få støtte fra Lånekassen. Utenlandske statsborgere kan få støtte til utdanning i Norge dersom de oppfyller bestemte vilkår, jf. forskrift om tildeling av utdanningsstøtte for undervisningsåret 2019–2020 § 2-2. De utenlandske studentene som har rett til støtte fra Lånekassen, vil kunne få hjelp gjennom regjeringens krisepakke for studenter.
Det norske samfunn har likevel et ansvar. Jeg er kjent med ISU sin spørreundersøkelse. Jeg håper derfor at læresteder, studentsamskipnader, medstudenter og andre private og ideelle aktører viser fleksibilitet der det er mulig.
Utlendingsdirektoratet (UDI) informerer også på sine nettsider at dersom studenter fra land utenfor EU/EØS blir forsinket i studiene på grunn av koronavirusutbruddet, vil UDI ta hensyn til dette når de behandler søknad om fornyelse. Det er viktig at studenter forklarer årsaken til forsinkelsen og dokumenterer dette i søknaden om fornyelse av studietillatelsen til UDI.
Regjeringen har også generell informasjon om koronaviruset på engelsk på regjeringen.no rettet mot utenlandske statsborgere i Norge.
For ytterligere å se på situasjonen til utenlandske studenter i Norge, vil jeg ta initiativ til et møte med studentorganisasjonene NSO, ISU og ANSA sammen med Samskipnadsrådet.