Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1326 (2019-2020)
Innlevert: 07.04.2020
Sendt: 14.04.2020
Besvart: 22.04.2020 av samferdselsminister Knut Arild Hareide

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Vil det være enklere å dele opp anbudsutlysningen for Hålogalandsveien hvis en går bort fra kontraktsformen OPS og lar dette ferdig planlagte prosjektet legges ut som ordinært entreprise?

Begrunnelse

Det vises til svar på skriftlig spørsmål nr. 1137 angående anbud på OPS Hålogalansdsveien. I dag har Norge over 400.000 arbeidsledige, nærmere 40.000 av disse innen norsk bygg- og anleggsnæring. Kontraktstrukturen for anbudet er utformet som en stor kontrakt på nærmere 10 milliarder. Norsk bygg- og anleggsnæring har vært tydelige på at de ikke kan delta i konkurransen om kontrakter av denne størrelsen. En rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse på vegne av EBA viser at det er stor forskjell på antallet norske sysselsatte i et prosjekt om en norsk bedrift får hovedkontrakten eller blir underleverandør. I kontrakter på en milliard viser erfaringstall at ved norsk entreprenør sysselsettes det 440 flere norske arbeidsfolk. Dette øker skatteinntekter til staten fra disse ansatte, og selvsagt fra bedriften. En norsk bedrift kjøper også flere varer og tjenester fra norske bedrifter enn en utenlandsk entreprenør. Fra et prosjekt som Hålogalandsveien vil 3,5 milliarder mer av anbudssummen bli igjen i Norge ved norsk hovedleverandør. Prosjektet er gigantisk i nordnorsk sammenheng, og frykten er at få tilbydere også vil gi dårlig konkurranse for et slikt prosjekt - som i tillegg skal bygges i Arktis. Det kan se ut som utbyggingsformen OPS her står i veien for at prosjektet kan deles opp, og at kostnaden for samfunnet da er at norske aktører ikke kan få delta i kontrakten annet enn som underentreprenører.

Knut Arild Hareide (KrF)

Svar

Knut Arild Hareide: Jeg vil vise til at en oppdeling av vegprosjektet E10/rv 85 Hålogalandsvegen vil innebære å gå bort fra OPS som gjennomføringsmodell. Det er gjort et omfattende og tidkrevende arbeid med å forberede prosjektet for den valgte gjennomføringsmodellen. Prosjektet har nå gjennomgått ekstern kvalitetssikring (KS2) basert på OPS som gjennomføringsmodell, og arbeidet med grunnlaget for konkurransen er i sluttfasen.
En endring av gjennomføringsmodellen for prosjektet innebærer at prosjektgjennomføringen må planlegges på nytt. Det må gjennomføres en ny ekstern kvalitetssikring og nye grunnlag for konkurranse må utarbeides. En så stor endring av gjennomføringsmodellen så sent i prosessen vil forsinke prosjektet.
Det vises forøvrig til svar på skriftlig spørsmål nr. 1329 til stortingsrepresentant Siv Mossleth i dag.