Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1330 (2019-2020)
Innlevert: 14.04.2020
Sendt: 14.04.2020
Besvart: 20.04.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Hvor mange planlagte operasjoner, behandlinger og polikliniske avtaler er utsatt i spesialisthelsetjenesten i år, og hva er belegget på norske sykehus i dag?

Begrunnelse

Mange sykehus har fått beskjed om å utsette planlagt behandling, for å bygge opp kapasitet og forberede seg på mange syke pasienter med Covid-19. I forrige uke ble det klart at belegget ved Oslo universitetssykehus er nede i 53 %. Selv om det er forventet at Koronaviruset kan legge større beslag på kapasiteten i helsevesenet, så mener spørsmålsstiller at det ikke er riktig å la sykehusene gå på halv kapasitet. Det er flere alvorlig syke pasientgrupper som har behov for helsehjelp. I tillegg vil dette føre til at helsekøene bygger seg opp, noe som vil gjøre det svært utfordrende både for pasienter men også for helsevesenet i tiden etter Koronaviruset.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det har vært nødvendig å redusere planlagte utredninger, kontroller og behandlinger i spesialisthelsetjenesten for å frigjøre kapasitet og utstyr til håndtering av pasienter med covid-19. Aktivitet har videre vært tatt ned av smittevernhensyn. Den planlagte aktivitetsnedgangen har blitt forsterket av sykdom og karantene hos de ansatte, av opplæring av personell som kan få nye oppgaver i forbindelse med Covi19, og også av at pasienter har avlyst avtalte timer.
Jeg er enig med representanten i at det er viktig at aktiviteten på sykehusene ikke reduseres mer enn nødvendig. Konsekvensen av aktivitetsnedgangen er at mange pasienter har fått et redusert helsetilbud, og risiko for forverret helse. Nå som vi har bedre kontroll over spredningen av viruset, mener jeg det er riktig at helseforetakene beveger seg mot en mer normal driftssituasjon.
Derfor har jeg i foretaksmøte med de regionale helseforetakene 17. april bedt om en gradvis opptrapping til mer normalt drift i helseforetakene. Samtidig må arbeidet med å planlegge og forberede for et høyt antall intensivpasienter fortsette. Ulike hensyn må balanseres, og ved en opptrapping av aktiviteten må det tas hensyn til beredskapsplanlegging, bemanningssituasjonen, hensiktsmessig arbeidsfordeling mellom de ulike institusjonene, smittevern og tilgang til smittevernutstyr. I deler av landet vil opptrapping av aktivitet også måtte ses i sammenheng med tilgjengelighet av transport. I vurderingene må det tas høyde for oppdaterte analyser fra Folkehelseinstituttet når det gjelder forventet sykdomsutvikling. Det må også tas høyde for usikkerhet i disse analysene og at situasjonen raskt kan endre seg.
Aktivitetsnedgangen har ikke bare omfattet helseforetakene, men også avtalespesialister, private med avtale og private som er godkjent gjennom fritt behandlingsvalg-ordningen. Tilnærming til en normalsituasjon tilsier at de regionale helseforetakene må utnytte kapasiteten hos disse aktørene så godt som mulig for å opprettholde et godt spesialisthelsetjenestetilbud til befolkningen.
Det foreligger ikke offisielle tall for omfanget av utsatte behandlinger, utredninger og kontroller som følge av covid-19 i hele spesialisthelsetjenesten. Tall for beleggsprosent ved døgnavdelingene på sykehusene publiseres årlig, og er derfor ikke tilgjengelig for 2020.
Ekspertgruppen som har foretatt en samfunnsøkonomisk vurdering av smitteverntiltakene (Holden-gruppen) har forsøkt å anslå aktiviteten som har blitt fortrengt eller utsatt i spesialisthelsetjenesten, som følge av covid-19 pandemien. Gruppen har sammenliknet aktivitetsdata fra spesialisthelsetjenesten fra 2018 med foreløpige data fra enkelte sykehus for en periode i mars 2020. Gruppen understreker at de anslag som gjøres er beheftet med betydelig usikkerhet. Særlig for polikliniske konsultasjoner er det grunn til å tro at deler av aktiviteten er gjennomført som telefon eller videokonsultasjoner. Innen somatisk spesialisthelsetjeneste anslår de et fall på 30 pst. i poliklinisk aktivitet, 70 pst. i dagkirurgisk aktivitet og 30 pst. i elektiv kirurgi for innlagte. Innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling anslår de et fall på 20 pst. både innen poliklinisk aktivitet og døgnbehandling.