Silje Hjemdal (FrP): Hvordan vil statsråden sikre et tilstrekkelig tilbud til de som ønsker å bryte ut, eller som sliter i etterkant av å ha brutt ut av tros- og livssynssamfunn der det er utstrakt bruk av sosial kontroll?
Begrunnelse
Noen mennesker lever lange liv i tros- og livssynssamfunn som er sterkt kontrollerende. I en rekke tilfeller viser det seg at det er vanskelig å bryte ut av slike samfunn, og at en rekke av de som gjør det sliter mentalt og sosialt i etterkant.
I enkelte trossamfunn er det utstrakt bruk av sosial kontroll av medlemmene.
For de fleste som har en religiøs tro og som er medlem av et tros- eller livssynssamfunn vil troen og medlemskapet være en positiv del av tilværelsen. Dessverre er det noen trossamfunn som, for det enkelte medlem, viser seg å være sterkt kontrollerende og i noen tilfeller også overvåkende. Noen av disse miljøene er usunne for enkeltindividet, og det negative kan bli en kilde til sosiale og helsemessige problemer.
Spesielt barn og unge som vokser opp i enkelte menigheter vil kunne oppleve at det er vanskelig å ha et liv «utenfor» menigheten.
I behandlingen av Prop. 130 L (2018-2019) Trossamfunnsloven svarte statsråden på en replikk om dette temaet. Statsråden viste til at problemstillingen er alvorlig og at han er opptatt av dette.
Jeg har bla hatt møte med den frivillige organisasjonen Hjelpekilden om denne problematikken. De gir et tilbud for å forebygge psykiske etterreaksjoner samt styrke den psykiske helsen hos de som har brutt ut av sosialt kontrollerende trossamfunn. Erfaring viser at dette for mange er sårt tiltrengt hjelp.