Skriftlig spørsmål fra Jan Bøhler (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1357 (2019-2020)
Innlevert: 17.04.2020
Sendt: 20.04.2020
Besvart: 27.04.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Jan Bøhler (Sp)

Spørsmål

Jan Bøhler (A): Det skapte store forhåpninger da kulturministeren varslet en koranakrise-pakke for idretten. Men vi er mange rundt i breddeidrettslagene som dessverre finner lite i ordningen som hensyntar vår situasjon. Vi savner særlig fire punkter som angår a) inntektstapet når de vanlige aktivitetene er innstilt, b) løpende nødvendige utgifter hvis klubben skal overleve c) ekstra kostnader ved tilbud som følger smittevernreglene d) likviditetskrise når budsjetterte Inntekter utsettes på ubestemt tid.
Vil statsråden se på endringer i ordningen eller utforme en ny pakke for breddeidretten?

Begrunnelse

Jeg er selv styremedlem i Grorud IL og har forhørt meg med flere klubber i mitt nærområde i Groruddalen. Her følger en nærmere omtale av de fire punktene vi særlig savner:

1. Mye av våre inntekter kommer fra kontingenter, trenings-avgifter, kiosk-salg, utleie til selskaper og arrangementer, mm. Noe av dette blir redusert og resten faller helt bort under koronakrisen. I samarbeid med idretten bør det settes opp et anslag på hvor stor del av inntektene som faller bort, som man kan søke på å få dekket. Når det gjelder treningsavgifter må man ta utgangspunkt i en felles norm, og ikke i klubber som legger seg på et høyt nivå mange ikke har råd til.
2. Vi har driftsutgifter som må fortsette å løpe hvis klubbene skal leve videre. Det handler om å holde kontakt med medlemmene og skape alternative tilbud til barn og unge som ellers fort faller fra. Det er også nødvendig å holde tilsyn med anleggene og sørge for renhold og vedlikehold. Det er dessuten en god del administrativt arbeid som må gå sin gang.
3. Når idrettslagene skal organisere tilbud for barn og unge som er i tråd med smittevern-reglene, blir det økte kostnader. Det skal være en voksen trener eller leder for hver gruppe på maks fem deltakere som påser at regler om avstand og annet følges. Dette vil bety økte utgifter, og for å få det til er vi avhengige av at en viss andel av løpende driftsutgifter kan dekkes, jf. pkt. 2.
4. Etter hvert vil flere av klubbene få problemer med likviditeten, dvs. å betale regninger, lønnsutgifter og annet som forfaller. Det er forståelig at man ikke får kompensert for billettinntekter og annet for kamper og arrangementer som foreløpig er utsatt på ubestemt tid. Men problemet er at utsatte inntekter som i beste fall kommer om noen måneder, i mellomtida kan skape en akutt likviditetskrise for mange.

Alle er enige om at idrettslagene har enorm betydning for folkehelse, opplevelser og det forebyggende arbeidet blant barn og unge. Vi må passe på at lag som er bygd opp gjennom årtier av innsats ikke faller sammen eller svekkes kraftig nå i løpet av noen måneder. Det har ikke vi i Groruddalen eller noe annet nærmiljø i Norge råd til.
Vi er vant til dugnad, og skal ta i ekstra. Men her må staten også stille opp og bedre ivareta de mange sårbare lokale breddeklubbene.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Jeg deler representanten Bøhlers engasjement og bekymring for breddeidretten. Idrett har uvurderlig betydning som sosialt lim i lokalsamfunnet, som oppvekstarena og for både fysisk og psykisk helse.
I en tid med strenge smittevernregler og sosial distansering er det viktigere enn noensinne å bevare viktige sosiale arenaer. Det er derfor av avgjørende betydning at vi er i stand til å bevare frivilligheten og idretten gjennom en svært vanskelig periode. Det er utfordrende.
Stortinget og regjeringen har etablert flere krisepakker og ordninger for å kompensere for konsekvensene av smitteverntiltakene som følge av korona- pandemien.
Som representanten Bøhler viser til er det opprettet en tilskuddsordning for frivillighet og idrett som kompenserer for tapte billettinntekter og deltakeravgifter. Det har vært viktig å raskt få på plass en ordning med helt nødvendige tiltak for organisasjoner som på kort varsel måtte avlyse planlagte arrangementer.
Jeg har hele tiden vært tydelig på at det er krevende å finne fram til tiltak som dekker alle behov, og at det kan være nødvendig med justeringer i de tiltak som iverksettes.
Søknadsfristen for kompensasjonsordningen for frivillighet og idrett gikk ut ved midnatt 21. april. Det kom inn over 2300 søknader fra frivilligheten og idretten. Bare 40 søkte om kompensasjon på over 1 million kroner. Det tyder på at ordningen treffer flere enn bare de store arrangementene. Det er positivt.
Samtidig kan den samlede søknadssummen ses som et utrykk for at ordningen ikke treffer bredt nok. Frivilligheten og idretten har også vært tydelige på at kompensasjonsordningen er for snever, og ikke kompenserer for bortfall av viktige inntekter.
Vi har nå et grunnlag for å se nærmere på de virkemidlene vi har og hvordan de treffer. Jeg har allerede vært i dialog med det frivillige kulturlivet og idretten om hvordan den eksisterende ordningen kan forbedres.
Jeg kan derfor forsikre representanten Bøhler om at jeg tar utfordringene til idretten på alvor og lytter til deres innspill i denne krevende situasjonen. Regjeringen vil arbeide videre med å avhjelpe situasjonen for de som er rammet av korona-tiltakene.