Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hvilke tiltak vil regjeringen gjennomføre for å sikre nasjonalt eierskap, bl.a. i spesielt betydningsfulle norske bedrifter?
Begrunnelse
Korona-pandemien har tydeliggjort sårbarheten i globale verdikjeder og strategisk viktige sektorer. Den økonomiske krisen kan også gjøre norske bedrifter mer utsatt for utenlandske oppkjøp. Senterpartiet har tidligere, bl.a. gjennom Dok. 8:56 S (2018-2019) utfordret regjeringen på hvordan Norge kan sikre nasjonalt eierskap i strategisk viktige bedrifter, infrastruktur og teknologier.
Stortinget vedtok ved behandling av Innst. 197 S (2019-2020) at:
«Stortinget ber regjeringen legge til rette for at staten om nødvendig går inn på eiersiden i spesielt betydningsfulle norske bedrifter for å sikre nasjonalt eierskap».
I nevnte innstilling slås det fast at:
"[Finans]komiteen understreker betydningen av nasjonalt eierskap til naturressurser, viktige selskaper og kritisk infrastruktur. Nasjonalt eierskap sikrer blant annet hovedkontor i Norge og forsknings- og utviklingsaktivitet her i landet. Statlig eierskap kan i noen tilfeller være nødvendig for å sikre norsk eierskap, viktige kompetansemiljø og viktige samfunnsinteresser. Komiteen understreker at i motsetning til en del andre land har den norske staten finansiell mulighet for å handle i en økonomisk krise, men at nødvendige virkemidler må være forberedt fra myndighetenes side. Noen selskaper er av en slik karakter at å bevare norsk eierskap til disse er en sentral samfunnsmessig interesse. Dette kan være selskaper som drifter eksempelvis kritisk viktig infrastruktur eller teknologi, og der løpende virksomhet er nødvendig uten å skape stor samfunnsmessig skade eller stor arbeidsledighet."
EU-kommisjonen la 25. mars frem retningslinjer for mer systematisk gjennomgang av utenlandske direkte investeringer i bedrifter og teknologi som er av kritisk betydning for EU, især innen folkehelse, medisinsk forskning, bioteknologi, kritisk infrastruktur, sikkerhet og offentlige orden. Kommisjonen fremhevet økt fare for utenlandsk oppkjøp i den økonomiske krisa og at EU-regelverket må sikre beskyttelse av strategiske interesser mot investeringer fra tredjeland. EU-landene oppfordres av kommisjonen til å bruke alle tilgjengelige virkemidler for å styrke gjennomgangen av utenlandske direkteinvesteringer.
Det har ikke vært noen tilsvarende initiativer å spore fra regjeringen, trass i de klare vedtak som Stortinget har gjort.