Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1390 (2019-2020)
Innlevert: 21.04.2020
Sendt: 22.04.2020
Besvart: 29.04.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hva er status, og når kommer kompensasjonsordningen for de som ikke har erverv til formål?

Begrunnelse

Kompensasjonsordningen for bedrifter som er hardt rammet av korona-epidemien ("kontantstøtteordningen") omfatter kun skattepliktige virksomheter. Store deler av kulturlivet og frivilligheten har ikke erverv til formål, men driver likevel omfattende økonomisk drift.
Viser til følgende anmodningsvedtak, vedtatt i forbindelse med behandlingen av Innst. 232 L (2019-2020), jf. innstillingens tilråding G:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at virksomheter som har omfattende økonomisk drift, men ikke har «erverv til formål» og dermed ikke betaler skatt blir ivaretatt med en økonomisk kompensasjon, som f.eks. bedrifter for varig tilrettelagt arbeid, stiftelser, ideelle organisasjoner og en rekke virksomheter innen blant annet kultur og museumsdrift, ivaretas.»

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Helserestriksjonene etter utbruddet av Covid-19 har fått store og dyptgående konsekvenser for hele samfunnet. Det gjelder også for store deler av frivilligheten og kulturlivet, som har vært nødt til å avlyse eller utsette arrangementer etter påbud fra helsemyndighetene og som har redusert aktivitet som følge av virusutbruddet. Virksomheter og frivillige aktører på området har mistet mye av sitt inntektsgrunnlag i den perioden hvor forbudet mot arrangementer gjelder.
Regjeringen fremmet som et strakstiltak forslag om kompensasjonsordninger for å kompensere for tapte billettinntekter/deltakeravgifter og eventuelle merutgifter som følge av pålegg eller råd fra myndighetene om å avlyse, stenge eller utsette kultur-, frivillighets- og idrettsarrangementer, jf. Prop. 1 S 67 (2019–2020). Stortinget sluttet seg til forslaget og vedtok en samlet ramme for kompensasjonsordningene på 1 mrd. kroner som skulle gjelde for perioden 5. mars til og med 30. april d.å.
Kulturdepartementet fastsatte forskrift for ordningene 3. april og lyste ut midler til kompensasjonsordningen for hhv. kultursektoren med en ramme på 300 mill. kroner og for frivillighets- og idrettssektoren på 700 mill. kroner. Førstnevnte ordning forvaltes av Norsk kulturråd, mens den sistnevnte er forvaltet av Lotteri- og stiftelsestilsynet. Søkerlister er publisert på virksomhetenes hjemmesider.
Søknadsfristen for å søke kompensasjon fra ordningene var satt til 21. april. Fra kultursektoren foreligger det nå søknader fra om lag 500 søkere, og med en samlet søknadssum på om lag 297 mill. kroner. Tilsvarende er det på ordningen for frivillighets- og idrettssektoren kommet inn søknader fra vel 2 250 lag og foreninger, med en samlet søknadssum på om lag 372 mill. kroner. Blant søkerne er det stor variasjon, både når det gjelder typer aktører og størrelsen på kompensasjonen som det er søkt om. Det gjenspeiler at disse ordningene er innrettet både mot virksomheter som har omfattende økonomisk drift og organisasjoner og aktører som ikke har "erverv som formål". Ordningen for kultursektoren er for eksempel også innrettet mot museer o.l., med den avgrensning at den ikke omfatter kulturinstitusjoner hvor over 60 pst. av inntektsgrunnlaget er offentlige tilskudd. Museer som er registrert i Frivillighetsregisteret kan søke ordningen for idrett og frivillighet.
Etter at kompensasjonsordningene for kultur-, frivillighets- og idrettssektoren var etablert, fremmet regjeringen forslag til lov om midlertidig tilskuddsordning for stort omsetningsfall, "kontantstøtte til bedriftene", jf. Prop. 70 LS (2019–2020) og Innst. 232 L (2019-2020). Denne tilskuddsordningen vil også kunne omfatte flere virksomheter på kulturområdet som har "erverv til formål". Enkelte deler av idretten vil også komme inn under ordningen forutsatt at de er skattepliktige enheter. Ved behandlingen av denne lovproposisjonen ba Stortinget regjeringen sørge for at virksomheter som har omfattende økonomisk drift, men ikke har "erverv til formål" og dermed ikke betaler skatt, blir ivaretatt med en økonomisk kompensasjon, jf. vedtak 494 (2019–2020). I forslaget var eksempelvis ideelle organisasjoner og en rekke virksomheter innen blant annet kultur og museumsdrift nevnt.
Regjeringen arbeider med å følge opp dette vedtaket og vil så snart som mulig komme tilbake til Stortinget med forslag som besvarer dette anmodningsvedtaket. Parallelt med dette arbeider regjeringen med å vurdere en mulig videreføring av kompensasjonsordningene for kultur-, frivillighets- og idrettssektoren etter at forbudet mot arrangementer nå er forlenget. I denne sammenhengen vurderer også regjeringen mulige justeringer i de to ordningene, som kan bidra til at flere virksomheter blir omfattet av ordningene. Også dette vil regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av ved en snarlig anledning.