Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1396 (2019-2020)
Innlevert: 22.04.2020
Sendt: 22.04.2020
Besvart: 27.04.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Vil helseministeren styrke lavterskeltilbudene for mennesker med psykiske lidelser og/eller rusavhengighet; hvordan vil ministeren sørge for en forutsigbarhet i finansieringen av organisasjoner som driver innen dette feltet, og vil han i ATROP Støtte & Ettervernsenter sitt tilfelle se på løsninger som kan bidra til at de kan opprettholde nivået på sin drift?

Begrunnelse

Personer med utfordringer innen rus og psykisk helse kan ha stor nytte av ulike lavterskeltilbud. Mange av disse tilbudene drives av ulike organisasjoner. En av disse er ATROP Støtte & Ettervernsenter på Agder. De har de siste årene fått et stabilt driftstilskudd fra Helsedirektoratet på 2.300.000kr. For 2020 har de fått innvilget 1 200 000kr over kap. 765, post 71 på statsbudsjettet for 2020, i brev fra Helsedirektoratet 9. april. Selv om ATROP i tillegg skulle få beholde et tidligere utbetalt forskudd på 500 000kr, vil dette fortsatt innebære et betydelig kutt i finansieringen.
Organisasjoner som er inne i en driftsfase vil ha behov for årlige og forutsigbare driftsmidler, da de har forpliktelser både ovenfor ansatte og faste kostnader som husleie. I tillegg vil personer med utfordringer innen rus og psykisk helse, kunne ha et sterkt behov for trygghet om at deres tilbud ikke plutselig kan falle bort på grunn av manglende finansiering. I en tid der koronaviruset setter sterke begrensninger på hva vi kan gjøre i samfunnet, blir fra før av sårbare grupper enda mer utsatte.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg må først få lov å peke på at denne regjeringen faktisk har gjort mye på psykisk helse- og rusfeltet, ikke minst styrket kommunen betydelig gjennom opptrappingsplanen for rusfeltet som er inne i sitt siste år. Veksten i tverrfaglig rusbehandling og psykisk helsevern kommer i tillegg. Videre har tilskuddsordningen til kommunalt rusarbeid også lagt til rette for etablering av lavterskeltilbud på rusfeltet, og vi har også etablert rask psykisk helsehjelp, et lavterskel behandlingstilbud for mennesker med milde til moderate angst- og depresjonslidelser i mange kommuner. Vi har styrket kommunenes og spesialisthelsetjenestens arbeid med oppsøkende behandlingsteam som ACT og FACT, som skal gi samtidige og helhetlige tjenester til mennesker med sammensatte behov på en fleksibel måte. I tillegg har vi styrket kapasiteten til ulike lavterskel hjelpetelefoner og aktivitetstilbud o.l. som driftes av frivillige og ideelle organisasjoner på psykisk helse og rusfeltet.
Mitt svar til representant Mørlands første spørsmål er derfor at det er et pågående arbeid å styrke alle sider av tjenestetilbudene til mennesker med psykiske utfordringer og rusavhengighet. I tillegg vil jeg nevne at de anbefalinger som helsemyndighetene har gitt under koronasituasjonen har vært – i så stor utstrekning som mulig – å opprettholde lavterskeltjenester til utsatte grupper.
Finansieringen av ideelle og frivillige organisasjoner som opererer innen psykisk helse- og rusfeltet gjøres delvis over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett, for eksempel gjennom tilskuddsordninger til bruker- og pårørendearbeid og frivillig arbeid mv., henholdsvis kapittel 765.71 og 765.72. Bevilgningen på de nevnte tilskuddspostene fastsettes av stortinget under de årlige budsjettbehandlinger.
Det er Helsedirektoratet som forvalter ordningene og som foretar en årlig vurdering av tildelingene, som i all tilskuddsforvaltning, og tildeler midler etter den rammen som er til rådighet, samt de kriterier som fremkommer i regelverket for de respektive ordningene. Det har vært stor etterspørsel etter tilskudd over disse ordningene og bevilgningen på postene er ikke tilstrekkelig til å kunne videreføre tilskudd på samme nivå som tidligere til alle tilskuddsmottagere. Det kan altså ikke gis en garanti for videre drift på samme nivå som året før, tilskuddsmottagernes aktivitetsnivå må tilpasses det som er mulig innenfor rammen av tilskuddsbeløpet.
På bakgrunn av den situasjonen som har oppstått for flere tilskuddsmottagere i år vil jeg likevel be Helsedirektoratet om en gjennomgang av årets tilskuddsforvaltning for å vurdere hvorvidt jeg kan ta grep for å bidra til en mer forutsigbar prosess for tilskuddsmottagere.
Når det gjelder representant Mørlands spørsmål knyttet til ATROP spesielt, så er Helse- og omsorgsdepartementet klageinstans for den aktuelle tilskuddsordningen. Departementets klagebehandling vil finne sted når vi har fått oversendt alle klagesakene på tilskuddsordningen fra Helsedirektoratet. Det vil ikke være riktig av meg å behandle denne saken utenom den ordinære saksbehandlingen i mitt svar til representant Mørland.