Nils Kristen Sandtrøen (A): Vil landbruksministeren, etter debatten i Stortinget 22. april om salg av statens skoger, ta et initiativ overfor Statskog slik at arrondering og salg av teiger ivaretar intensjonen om å styrke det lokale eierskapet blant annet ved at skogeiendommer som selges ikke er så store og dyre at det utelukker muligheten for lokalt eierskap?
Begrunnelse
Arbeiderpartiet vil stanse privatisering av Statskog. Stoltenberg II-regjeringen sikret Norge mer felles eierskap til skog gjennom et kjøp av Borregaardskogene. Lånet som finansierte og sikret mer felles norsk skog, skulle nedbetales gjennom arrondering og salg av spredte teiger. Arrondering betyr for eksempel at en mindre skogteig kan legges til en lokal skogeiendom som ligger rett ved siden av. Det statlige lånet på 475 millioner er nedbetalt, og salget av skog bør stoppes.
I innstillingen fra behandlingen av saken i 2010 står det: «… alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, mener det er positivt at staten gjennom sitt eierskap i Statskog SF gir selskapet anledning til å gjennomføre et eiendomskjøp av historisk betydning». «Flertallet forutsetter at regjeringen i den videre dialog med selskapet legger til grunn at et slikt videresalg av eiendommer gir muligheter for et aktivt lokalt eierskap.
Men det viser seg at nesten 30 pst. av de 540 000 dekarene som nå er solgt fra Statskog, har endt opp hos aksjeselskaper eller personer som bor andre steder enn der skogen ligger. Salg av selvstendige og store eiendommer til selskaper eller personer som bor andre steder enn der skogen ligger, og kjøper ikke har noe med det lokale skogbruket å gjøre, kan ikke salget kalles arrondering, bare privatisering. Dette skaper uheldig prispress oppover på skogeiendommer. Lokalt aktivt eierskap utelukkes dersom eiendommene blir så store og dyre at det ikke finnes aktuelle lokale kjøpere. I tillegg konsentrerer det jakt- og fiskerettigheter på færre hender. Disse viktige delene av det norske friluftslivet utenfor allemannsretten, kan dermed bli dyrere og vanskeligere tilgjengelig for vanlige folk.
I debatten i Stortinget 22.april var det ingen representanter som ga uttrykk for at det er ønskelig at lokale kjøpere stenges ute på denne måten. Selv om regjeringen vil fortsette å selge, må den sørge for at stortingsflertallets vilje blir fulgt.