Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1447 (2019-2020)
Innlevert: 27.04.2020
Sendt: 28.04.2020
Besvart: 11.05.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Kan statsråden bekrefte at det allerede er opprettet en dialog med Curida om et OPS-samarbeide, og når kan vi i så fall forvente å få til en avtale om å starte opp produksjon av nødvendige medisiner og vaksine?

Begrunnelse

Det er viktig for enhver nasjon å sørge for beredskap, trygghet og sikkerhet for befolkningen. Det ivaretas ikke bare ved å ha et godt og sterkt politi og forsvar men også ved å ha et godt helsevesen og tilgang på tilstrekkelig med medisiner og vaksine. Etter hvert som verden har blitt mere og mere global har nasjonal produksjon og lager av både medisiner og vaksine blitt lagt ned og redusert til et minimum. Dette har gjort oss sårbare og tilgangen på medisiner har også blitt begrenset p.g.a. stor etterspørsel globalt og begrenset produksjon.
I dag er både Norge og store deler av Europa avhengig av å få mye medisiner fra Asia. Store avstander og lang transport tid har gjort oss ytterligere sårbare. Men det er først nå i krisetider vi ser hvor sårbare vi er og hvor avhengig vi er av enkelt produsenter og enkeltnasjoner for å sikre oss tilstrekkelig tilgang til nødvendige medisiner og vaksine.
Heldigvis har dette synliggjort viktigheten av å sørge for tilstrekkelig kapasitet i Norge både når det gjelder produksjon og lager av viktige medisiner og vaksine.
Det er flere aktører i Norge som kan bidra til nasjonal produksjon, men en av de er tidligere Nycomed, nå Curida i Elverum. Jeg har selv besøkt bedriften flere ganger sammen med forskjellige statsråder inkludert både Helseministeren og Statsministeren. Etter det jeg kjenner til pågår det allerede en dialog mellom myndighetene og Curida om et samarbeide for å sikre produksjon av viktige medisiner og vaksine i Norge. Det er i så fall viktig at det er tilstrekkelig progresjon i disse samtalen til at vi så raskt som mulig kan få på plass en avtale og få startet produksjon hos Curida.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har over lang tid jobbet systematisk med å styrke legemiddelberedskapen. Som mange andre land har vi opplevd en generelt stor økning i antall meldte legemiddelmangler. Derfor ga departementet i 2018 Helsedirektoratet i oppdrag å gjennomgå legemiddelberedskapen i Norge. Helsedirektoratet har i sin rapport om Nasjonal legemiddelberedskap fra juni 2019 foreslått 29 tiltak for å bedre legemiddelberedskapen i Norge. Rapporten har blitt fulgt opp av Helse- og omsorgsdepartementet på mange måter og i ulike spor. Alle anbefalinger er på en eller annen måte gjennomført, igangsatt eller utredes.
Utbruddet av koronaviruset påvirker både tilgangen til og forbruket av legemidler. Markedet og forsyningskjedene for legemidler er globale. Norge er avhengig av import for å dekke vårt behov for legemidler. Etterspørselen etter legemidler har hovedsakelig økt fordi mange land har igangsatt beredskapslagring nasjonalt. Samtidig er det utfordringer i produksjonen av legemidler i land som India og Kina hvor mye av produksjonen er lagt. Fordi vi før utbruddet har jobbet med anbefalingene fra Helsedirektoratets rapport har vi raskt kunnet ha nødvendige tiltak på plass for å håndtere COVID-19 på en god måte.
Vi har blant annet fulgt opp anbefalinger om beredskapslagring gjennom omfattende grossistavtaler, tilpasninger i apotekdrift, elektronisk tilgang til grossistenes lagerstatus og regler om omsetningsrestriksjoner som rasjonering av legemidler, prioritering mellom pasientgrupper og eksportforbud.
Helsedirektoratets delrapport om nasjonal produksjon av legemidler ble mottatt av departementet 29. februar i år og denne er allerede fulgt opp gjennom prosjekt ledet av Legemiddelverket i samarbeid med andre etater og bransjeforeninger. Prosjektet kartlegger og vurderer om norske produsenter kan anskaffe virkestoffer og bygge kapasitet for nasjonal produksjon, på kort og på lengre sikt, av enkelte legemidler som vurderes kritiske i forbindelse med COVID-19. I dette arbeidet har det vært en tett dialog med Curida. Legemiddelverket har blant annet bedt om og mottatt en oversikt over legemidler Curida kan produsere på kort og lengre sikt. Alle legemidler i oversikten vurderes nå mot den globale forsyningssituasjonen før en eventuell igangsettelse av nasjonal produksjon. Curida har i forbindelse med det arbeidet fått i oppdrag å bistå med innkjøp av råvarer til de legemidlene som skal produseres i Norge på kort sikt. Videre er Helse Sør-Øst RHF/Sykehusinnkjøp HF i dialog med Curida angående muligheter for norsk produksjon av dialysevæske.
Norge er et av få land som fremdeles kan bruke smalspektret antibiotika, fordi vi har lite antibiotikaresistens. En egenproduksjon av antibiotika vil kunne bidra til mindre sårbarhet i forsyningen, men også til næringsutvikling, verdiskaping og arbeidsplasser i Norge. Etablering av antibiotikaproduksjon på lengre sikt er derfor prioritert i oppdraget. Legemiddelverket har bedt aktørene, herunder Legemiddelindustriforeningen og Life Science Cluster, utarbeide forslag til iverksettelse av nasjonal produksjon av smalspektrede antibiotika.
Etablering av antibiotikaproduksjon er krevende, både med hensyn til kvalitet på produktet og miljøet. Derfor vil en slik etablering ta tid og kreve et tett og godt samarbeid mellom myndigheter og aktører. Det tas sikte på at aktørenes forslag oversendes Legemiddelverket 10. mai, og det er bekreftet at Curida vil levere på et slikt forslag. Det er for tidlig på nåværende tidspunkt å si når konkrete avtaler kan inngås, men arbeidet er prioritert.
Jeg vil også nevne at jeg jobber tett, særlig med de andre nordiske landene og EU, for å trygge tilgangen til legemidler. Helseministrene i Danmark, Norge og Island har inngått intensjonsavtaler om felles prisforhandlinger på utvalgte forsyningskritiske legemidler i hhv. 2018 og 2019. De nordiske landene har i 2019 gjennomført et nordisk anbud for forsyningskritiske legemidler og det ble inngått kontrakter for alle virkestoff. Vi ser også på muligheten for å kunne produsere legemidler i samarbeid med andre nordiske land.
Regjeringen har altså over tid arbeidet målrettet med mange tiltak som skal ivareta tilgangen til legemidler i Norge og bidra til at vi ikke opplever alvorlig legemiddelmangel, også under utbruddet av COVID-19.