Lars Haltbrekken (SV): 18. juni 2015 vedtok Stortinget: "Stortinget sender Meld. St. 20 (2014-2015) tilbake til regjeringen, og ber regjeringen igangsette arbeid med ordinær helhetlig revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, og komme tilbake til Stortinget med denne." Forslaget til grense for iskanten i denne Stortingsmeldingen ble ikke vedtatt av Stortinget. Allikevel sier statsråd Rotevatn til Dagsnytt 18 24. april 2020: "Den grensa som gjelder i forvaltninga nå er fra 2015."
Hvorfor har ikke regjeringen fulgt Stortingets vedtak, men latt forvaltningen styre etter en iskantgrense Stortinget klart ikke vedtok, og hvilke andre miljøvedtak fra Stortinget har regjeringen unnlatt å følge?
Begrunnelse
I forbindelse med Meld. St. 20 (2014–2015) Oppdatering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten med oppdatert beregning av iskanten, var det en stor debatt om grensen for iskanten. Forslaget fra daværende Klima- og miljøminister Tine Sundtoft ble sendt i retur til regjeringen med beskjed om å komme tilbake til Stortinget med en ordinær helhetlig revidering av forvaltningsplanen for havområdene. Et forslag om å legge Stortingsmeldingen ved protokollen ble nedstemt. Det var bred enighet i Stortinget etter dette, om at den grensen som gjaldt for iskanten var grensen fra "Meld. St. 10 (2010–2011). Oppdatering av forvaltningsplanen for det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten." Daværende leder av Energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen fra Venstre sa følgende i stortingsdebatten:
«Så må jeg si at når saken nå sendes tilbake, legger vi til grunn at regjeringen ikke får støtte for den oppdateringen av iskanten som man legger opp til i meldingen. Da kan vi ikke konkludere med noe annet enn at det som nå gjelder, er kartgrunnlaget fra 2011 og forvaltningsplanen fra 2011.»
I Innst. 383 S (2014–2015) står følgende:
"Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, mener de helhetlige forvaltningsplanene er fundamentet for den langsiktige forvaltningen av våre havområder, og sikrer at havbasert næringsliv og ivaretagelse av miljøet i havet ses i sammenheng. Disse oppdateres via avklarte prosesser, inkludert grundig forarbeid i Faglig forum med tilhørende høringer. Integriteten i dette rammeverket er avgjørende for den helhetlige og kunnskapsbaserte forvaltningen. Flertallet vil slå ring om forvaltningsplanregimet. Flertallet fremmer følgende forslag: «Stortinget sender Meld. St. 20 (2014–2015) tilbake til regjeringen, og ber regjeringen igangsette arbeid med ordinær helhetlig revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, og komme tilbake til Stortinget med denne.»"
Ministerens uttalelser 24. april 2020 tyder på at regjeringen har bedt forvaltningen styre etter en iskantgrense Stortinget har avvist. Det er i såfall svært alvorlig og krever en grundig redegjørelse til Stortinget.