Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1452 (2019-2020)
Innlevert: 28.04.2020
Sendt: 28.04.2020
Besvart: 04.05.2020 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Er statsråden klar over den alvorlige økonomiske situasjonen studieforbundene befinner seg i, og er statsråden i gang med å utarbeide tiltak rettet mot dem, for eksempel gjennom å inkludere foretak med næringskode 85.593 Studieforbunds- og frivillige organisasjoners kurs i kompensasjonsordningen for næringslivet, gitt at de øvrige krav til kompensasjon tilfredsstilles?

Begrunnelse

Kompensasjonsordningen for næringslivet gjelder kun for foretak registrert i Foretaksregisteret eller Enhetsregisteret som også er oppført i skattemantallet for beskatning.
Det betyr at ideelle tilbydere av opplæring og utdanning som eksempelvis studieorganisasjonen Folkeuniversitetet og studieforbundet AOF faller utenfor ordningen. Disse virksomhetene har opplæring til arbeidslivskompetanse som hovedformål, og har blitt påført betydelige tap som direkte følge av myndighetenes tiltak i forbindelse med pandemien med pålegg om nedstengning av skolelokaler og klasseromsundervisning.
Kompetansereformen som regjeringen nylig la frem trakk nettopp frem disse studieforbundene som helt sentrale når det gjelder å få på plass bedriftsintern opplæring og opplæring i og for arbeidslivet.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Før påske la regjeringen frem en kompetansepakke på 190 mill. kroner med en rekke tiltak rettet mot arbeidsledige og permitterte som trenger mer utdanning og opplæring. Flere av ordningene er aktuelle for studieforbundene. Kompetansepluss fagopplæring har blitt styrket som følge av krisen og målgruppen har blitt utvidet til å omfatte ledige og permitterte. Kompetanse Norge har lyst ut 40 mill. kroner til dette formålet. Vi håper studieforbundene vil søke om å tilby denne opplæringen. Det er også satt av 50 mill. kroner til en felles utlysning mellom Kompetanse Norge og Diku til nettbasert opplæring. Midlene skal brukes til å oppskalere digitale utdanningstilbud for permitterte og ledige. Studieforbund som tilbyr formell utdanning kan søke om midler i denne utlysningen.
Kompensasjonsordningen for bedrifter med stort omsetningsfall har til hensikt å hindre unødvendige konkurser og arbeidsledighet. Slik kan aktiviteten i økonomien raskt ta seg opp igjen når de akutte smitteverntiltakene lettes på. Ordningen er rettet inn mot næringsdrivende, det vil si de som har erverv som formål. Ordningen er ikke innrettet etter organisasjonsform. De støtteberettigede foretakene er identifisert ved at de med unntak av enkeltpersonforetak skal være registrert i Foretaksregisteret og ha skatteplikt. Disse kravene verner mot misbruk på en administrativt enkel måte. Ordningen skal komme bedrifter til gode, og det har vært viktig for legitimiteten til ordningen at det er gode mekanismer for kontroll og tiltak mot misbruk og utnyttelse av ordningen.
Det å åpne kompensasjonsordningen for ikke skattepliktige foretak og organisasjoner ville gjort ordningen mer komplisert. Det ville også gjort det nødvendig å lage nye avgrensinger for å skille de virksomhetene som er nokså like vanlig næringsvirksomhet og andre institusjoner som denne ordningen ikke har til hensikt å støtte, ut fra formålet om å hindre konkurser og redde arbeidsplasser. Faren for misbruk og dobbeltkompensasjon gjennom andre støtteordninger og andre offentlige tilskudd ville økt betydelig.
Kulturdepartementet har opprettet to midlertidige ordninger for kompensasjon for arrangører for økonomisk tap som følge av avlysning, stengning eller utsettelse av arrangementer i frivillig sektor. Kompensasjon kan gis for tapte billettinntekter/deltakeravgifter og eventuelle merutgifter som følge av at en rekke kultur-, frivillighets- og idrettsarrangementer har blitt avlyst, stengt eller utsatt som følge av pålegg eller råd fra helsemyndighetene i forbindelse med virusutbruddet. I disse ordningene er det et kriterium at organisasjonen eller foreningen er registrert i frivillighetsregisteret. Kompensasjonsordningene for frivilligheten, der også studieforbundene og medlemsorganisasjonene deres kunne søke, hadde frist 21. april. Kulturdepartementet ser nå på en mulig videreføring og justering av kompensasjonsordningene. Dette gjøres i dialog med frivillig sektor.