Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1455 (2019-2020)
Innlevert: 28.04.2020
Sendt: 28.04.2020
Besvart: 07.05.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Hva tenker helseministeren om at et toppmoderne sykehus med nylig tilrettelagt kapasitet for COVID19-pasienter er nødt til å permittere 70 leger og sykepleiere midt i korona-krisen på grunn av manglende oppfølging fra det regionale helseforetaket, og vil statsråden ta initiativ til at helseforetaket rast kommer med en avklaring overfor LHL-sykehuset?

Begrunnelse

I Romerikes Blad den 28. april varsler direktøren for LHL-sykehuset at de er nødt til å permittere 70 leger og sykepleiere. Sykehuset skal ha brukt rundt 20 millioner kroner for å kunne være beredskapsykehus for COVID19-pasienter som følge av enighet med Ahus. Underveis i prosessen skal imidlertid Helse Sør-Øst ha ønsket å gå inn som avtalepart, for å kunne sende pasienter fra flere områder enn de Ahus dekker. Manglende signatur av avtalen fra det regionale helseforetakets side, til tross for venting på flere uker fra sykehuset, skal være grunnen til at de ikke så noen annen utvei enn å permittere 70 leger og sykepleiere midt i en pandemi hvor kapasiteten på sykehusplasser og helsepersonell har vært en stor bekymring i alle samfunn.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse Sør-Øst RHF har bekreftet at det har vært dialog mellom LHL og Akershus universitetssykehus HF om en beredskapsavtale i forbindelse med planlegging for en smittetopp med et stort antall innlagte Covid 19-pasienter i sykehus. Dette arbeidet pågår og det er ventet at Akershus universitetssykehus og LHL vil inngå en slik beredskapsavtale. Selv om regionalt helseforetak vil kunne ha synspunkter på en avtaleinngåelse i forhold til behovene i regionen, er Akershus universitetssykehus HF bedt om å fortsatt ha en dialog med LHL-sykehuset Gardermoen, nettopp med siktemål å inngå en beredskapsavtale. En slik avtale vil bidra til at helseforetaket kan stå kapasitetsmessig bedre rustet til å håndtere et stort antall covid19-pasienter om det blir behov for det, forutsatt at det gjøres nødvendige og hensiktsmessige forberedelser.
Representanten Gulami viser i begrunnelsen for sitt spørsmål til at det er en manglende signatur av avtalen fra regionalt helseforetak, som skal være den bakenforliggende grunnen til at LHL-sykehuset Gardermoen har permittert sine medarbeidere. Dette er etter Helse Sør-Øst RHFs oppfatning ikke dekkende for den faktiske situasjonen. LHL-sykehuset Gardermoen har i dag en avtale med Helse Sør-Øst RHF om rehabiliteringstjenester, i tillegg til en del andre tjenester. Helse Sør-Øst RHF oppfatter at permittering av personell knytter seg til virksomhetens rehabiliteringstjenester.
LHL har fått utbetalt a-konto beløp for rehabiliteringstjenestene hver måned i 2020 slik som i 2019, altså i henhold til avtale. Det har vært en løpende dialog med LHL om Covid-19-pandemien og det er blitt formidlet at a-konto vil bli utbetalt uavkortet også for mai måned. Det er således heller ikke manglende utbetalinger fra Helse Sør-Øst RHF som er årsak til eventuelle permitteringer. Samtidig har det generelt vært mindre rehabiliteringspasienter hos både private ideelle og i helseforetakene i de ukene hvor det var strenge smitteverntiltak i landet. I denne situasjonen har noen virksomheter sett seg nødt til å vurdere og effektuere permitteringer. Helse Sør-Øst RHF har imidlertid formidlet til alle avtaleparter at de skal legge opp til mer normal drift fremover, i tråd med det oppdraget departementet ga i foretaksmøtet i Helse Sør-Øst RHF 17. april i år. Videre opplyser Helse Sør-Øst RHF at det vil være dialog med LHL om en mulig økning i antall rehabiliteringspasienter fremover, slik at det ikke blir for lange ventelister innen dette fagområdet.