Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1482 (2019-2020)
Innlevert: 01.05.2020
Sendt: 04.05.2020
Besvart: 11.05.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Vil helseministeren endre regelverket, slik at inseminasjon ikke teller som bruk av de tre offentlige forsøkene med assistert befruktning?

Begrunnelse

Ufrivillige barnløse får mulighet til tre forsøk med assistert befruktning, dekket av staten, slik lovverket er i dag. Inseminasjon teller som et av disse tre forsøkene, noe som skaper usikkerhet og utrygghet hos kvinner som vil trenge hjelp for å oppfylle drømmen om å stifte familien.
Norske kvinner må kunne være trygge på at de får støtte til tre forsøk med prøverørsbehandling, uansett om de prøver enklere metoder først. Det handler om å legge til rette for at flest mulig skal lykkes med å oppfylle drømmen om å stifte familie. Spørsmålsstiller lurer på om helseministeren er enig i at dette må endres, slik at inseminasjon ikke vil telle som bruk av de tre offentlige forsøkene med assistert befruktning, og om helseministeren er villig til å gjøre denne endringen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Inseminasjon skal ikke lenger telle som bruk av de tre offentlige finansierte forsøkene med assistert befruktning. Dette følger av en forskriftsendring vi gjorde 29. april. Endringen er viktig for de berørte. Selv om det ofte er nødvendig med flere inseminasjonsforsøk for å oppnå graviditet, kan inseminasjon i en del tilfeller være den beste metoden. Hvis parene ikke lykkes i å bli gravide med inseminasjon, vil det være mulig å tilby inntil tre offentlig finansierte forsøk med IVF- eller ICSI-behandling etterpå.
Forskriftsendringen er en oppfølging av Stortingets vedtak om å klargjøre at inseminasjon ikke teller som bruk av de tre offentlig finansierte forsøkene med assistert befruktning. Endringen trår i kraft 1. juli i år.
Forslaget har vært på høring. De høringsinstansene som uttalte seg om forskriftsendringen, var positive.
Antall forsøk med inseminasjon og beslutning om når det eventuelt er hensiktsmessig å gå over til IVF- eller ICSI-behandling, må bygge på en medisinskfaglig vurdering.