Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1485 (2019-2020)
Innlevert: 01.05.2020
Sendt: 04.05.2020
Besvart: 12.05.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hvordan kan statsråden påstå at skadelige stoffer ikke vil spre seg fra ammunisjonsdeponiet i Mjøsa på flere hundre år, og vil statsråden sikre at overvåkingsprogrammet tas opp igjen umiddelbart?

Begrunnelse

Statsråden besvarte mitt spørsmål om ammunisjonsdeponiet i Mjøsa av 28.02. I svaret sies det:

«Spreiing av sprengstoff til omgivnadene vil ikkje skje før metallhylsene er gjennomkorroderte, som truleg vil ta fleire hundre år.»

Påstanden er problematisk: Vi vet ikke hva som er dumpet her. Det ble i 1999 avdekket at angjeldende del av arkivet ved Raufoss Ammunisjonsfabrikker var fjernet. Det finnes ingen dokumentasjon som underbygger at det bare er metallhylser sprengstoffet er emballert i og om det er dumpet andre ting enn ordinær ammunisjon. Vi kan derfor ikke vite noe om korroderingstiden.
Gjøvik kommunes drikkevannsinntak er rett nord for kjent deponi. Kommunen tar jevnlige prøver, men har ingen oversikt over hva som skjer med deponiet. Det kan være lekkasjer fra deponiet som ikke fanges opp av kommunens ordinære måling på faste parametere.
Nylig aktivitet ved deponiet har avdekket at offentlige instanser som kommune og politi ikke kjenner til hvor deponiet er og eksplosjonsfaren ved berøring. Det er behov for ny kunnskap om deponiet og gjenopptakelse av overvåkingsprogrammet umiddelbart.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Det Norske Veritas (DNV) undersøkte ammunisjonsdeponiet i Mjøsa i 2000, 2004 og 2007. Resultata av undersøkingane i 2004 og 2007 konkluderte med at det ikkje vart påvist sprengstoffrelaterte stoff frå dumpingområdet i vassprøvane som vart teke rett over botnen, eller i porevatnet frå sedimenta. Undersøkingane gav heller ingen indikasjon på forandringar i løpet av perioden det vart gjennomført overvaking (2001-2007).
Klima- og miljødepartementet legg til grunn at DNV har gjennomført representative undersøkingar som gir eit godt bilete av forureiningssituasjonen. Undersøkingane som har vore gjennomførte i dessa åra indikerer ingen registrerte negative effektar for miljøet eller Mjøsa som drikkevasskjede
Frist for gjennomføring av ny undersøking er sett til 1. desember 2020. Undersøkinga då, og tidlegare undersøkingar, vil danne grunnlaget for om det er behov for ytterlegare overvaking, og dessutan om ein skal vurdere andre tiltak.