Solfrid Lerbrekk (SV): Når og hvordan vil regjeringen sikre at også vekst- og arbeidsinkluderingsbedrifter får en økonomisk kompensasjon grunnet koronakrise?
Begrunnelse
Det finnes rundt 10 000 tilrettelagte arbeidsplasser i Norge.
En høy andel av arbeidsplassene finner vi i vekst- og attføringsbedrifter. Fra 12. mars fikk bedriftene beskjed om at ansatte med varig tilrettelagt arbeid ikke kunne møte på arbeid av smittevernhensyn. Siden er reglene blitt myket noe opp, men fortsatt er en svært mange av de ansatte ikke kommet tilbake på jobb.
Ettersom de ansatte ikke er permittert, har bedriftene likevel lønnsplikt overfor de ansatte.
Bedriftene har heller ikke anledning til å permittere veilederne i tiltaket, uten å miste tilskudd for arbeidsmarkedstiltak.
Det innebærer at bedriftene har liten eller ingen produksjon, men med løpende lønnsutgifter både til ansatte med tilrettelagt arbeid, og deres veiledere.
Opp mot 40 prosent av inntektene til bedriftene kommer fra salg av varer og tjenester. Bedriften har få muligheter til å regulere utgiftene for å kompensere dette inntektsbortfallet.
Flere bedrifter rapporterer nå om en alvorlig situasjon.
ASVO Kongsberg rapporterer til bransjeorganisasjonen ASVL at summen av tapte salgsinntekter, og utgifter til lønn for VTA-ansatte som i stor grad må holde seg hjemme, representerer et tap på 1 million kroner pr måned. Denne bedriften hadde salgsinntekter på rundt 12 millioner kroner i 2019.
Sarpsborg ASVO rapporterer til ASVL at bedriften har et inntektstap på 300 000 kroner pr måned. Dette innebærer en inntektsreduksjon på 44 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Samtidig har bedriften løpende lønnsutgifter til VTA-ansatte på 700.000 kroner i måneden.
ASVL opplyser at det er mange flere av denne typen bedrifter i en liknende økonomisk situasjon.
Bedriftene har ikke skatteplikt, og er derfor ikke omfattet av den allmenne kompensasjonsordningen som er utarbeidet.
Det er derfor avgjørende at denne typen bedrifter blir omfattet av en krisepakke, slik at ikke lokale arbeidsplasser for utviklingshemmede og andre med tilretteleggingsbehov forsvinner under krisen. Dette er en gruppe som har arbeidsplassen som sin kanskje viktigste arena i livet. Det er ekstra viktig å sikre at de har et arbeid å gå til.