Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1503 (2019-2020)
Innlevert: 05.05.2020
Sendt: 05.05.2020
Besvart: 11.05.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvordan vil regjeringen sørge for at kommunene har smittevernutstyr og prøvetakingsutstyr til å oppfylle ambisjonen om økt testing?

Begrunnelse

4. mai gav helsemyndighetene beskjed om at kommunene må etablere økt prøvetakingskapasitet for diagnostikk av koronaviruset, med det mål å kunne teste fem prosent av befolkningen i uken. For å få samfunnet i gang igjen er det nødvendig å drive med testing og finne alle dem som er bærere av smitte, og da isolere disse. Samtidig mottar kommunene kun 20 prosent av smittevernutstyret som skaffes gjennom den nasjonale ordningen regjeringen har fått i stand, og mange kommuner mangler utstyrt til prøvetaking. Mer enn 60 prosent av korona-dødsfallene så langt har skjedd på sykehjem rundt om i kommunene.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I forbindelse med covid-19-pandemien er det redusert tilgang på beskyttelsesutstyr grunnet enorm etterspørsel og utfordringer med produksjon, logistikk, stengte grenser og mindre kapasitet i lufttrafikken. De regionale helseforetakene (RHF) og Sykehusinnkjøp HF (SI) har derfor fått i oppgave fra Helse- og omsorgsdepartementet å sørge for nasjonale innkjøp, og bidrar dermed med smittevernutstyr også til den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Selv om det er etablert en ordning med nasjonale innkjøp, skal kommunene fortsatt gjøre egne innkjøp av smittevernutstyr.
Helsedirektoratet følger utviklingen av lagernivå på smittevernutstyr gjennom kommunenes rapportering i Altinn, og fordelingsnøkkelen er under kontinuerlig vurdering. For at utstyret skal komme fram til kommunene med størst behov, har Helsedirektoratet nylig endret den fylkesvise fordelingen for å ta hensyn til forekomst av antall smittede. Av kommuneandelen fordeles nå 60 prosent av utstyret etter befolkning og 40 prosent etter antall tilfeller av covid-19 rapportert til MSIS foregående uke.
Når det gjelder prøvetakingsutstyr, er det Helse Sør-Øst RHF og SI som har fått i oppdrag å sørge for nasjonale og internasjonale innkjøp av nødvendig utstyr. På denne måten bidrar de med prøvetakingsutstyr til spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
Helsedirektoratet følger med på testutstyrssituasjonen ved å arrangere to møter i uken hvor representanter fra hvert RHF (HSØ), SI og Folkehelseinstituttet deltar. Det er også nedsatt en arbeidsgruppe bestående av representanter fra Folkehelseinstituttet, HSØ og Helse-direktoratet som har forespurt industri og akademia om deres potensielle bidrag for å løse en eventuell kommende mangel på testutstyr. Via denne forespørselen fikk direktoratet tilgang til produksjonen av magnetiske kuler og lysisbuffer på NTNU som viste seg å bli en kommende løsning for å kunne øke testkapasiteten i Norge. Det pågår i tillegg et kontinuerlig arbeid i Helsedirektoratet for å avdekke og fjerne potensielle flaskehalser. I dette arbeidet har Helsedirektoratet tett kontakt med kommunesektoren både gjennom fylkesmannen og egne arbeidsgrupper hvor kommunesektoren er representert.
Helse- og omsorgsdepartementet følger utviklingen nøye gjennom tett dialog med Helsedirektoratet.