Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1509 (2019-2020)
Innlevert: 05.05.2020
Sendt: 06.05.2020
Besvart: 13.05.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Hva kan eller vil statsråden gjøre for å sikre dagpenger til alle som reelt sett er permitterte?

Begrunnelse

Som stortingsrepresentanter mottar vi stadig henvendelser om personer som faller utenfor regelverket for dagpenger under permittering, men som reelt sett er arbeidstakere som er permitterte. Det ser blant annet ut til at et område der flere faller utenfor, gjelder der arbeidstakere tar videre- eller etterutdanning, men det finnes også andre eksempler.
Vedlagt begrunnelsen er fire eksempler vi har blitt gjort kjent med:

1. Elektriker som tar videreutdanning, tilsvarende 25 studiepoeng. Grensa går ved 20. De fem ekstra betalte arbeidsgiveren full lønn for, fordi han trengte at vedkommende fikk økt kompetanse. Så ble alle permittert. Elektrikeren fikk ikke dagpenger. Han forsørger barn.
2. En person som tar videregående utdanning ved siden av full jobb og går tredje og siste år på yrkesfag. Han ble permittert og måtte stille seg til disposisjon for arbeidsmarkedet, herunder oppfylle mobilitetskravet. Da ville han risikere ikke å få fullført videregående. Så lenge han var ærlig på at han fram til eksamen ikke var mobil, fikk han ikke dagpenger under permittering.
3. En person som har startet pappaperm i 68 prosent, kombinert med 32 prosent jobb. Han er permittert, men får ikke dagpenger for stillingstap under 40 pst. Han kan endre pappapermen til 100 pst., men da står familien uten inntekt i en periode før barnehagen starter. Han kan ikke endre pappapermen til 60 pst og stillingsbrøken til 40 pst. etter at permittering er skjedd.
4. Konkret henvendelse om Stord-modellen, et videreutdanningstilbud for fagarbeidere som inkluderer teknisk fagskole og ingeniørhøgskole. Studiene gjennomføres på normert tid – to år på hvert studium, organisert som en form for «utdannings-rotasjon», sammensatt av to ukers jobb og ei ukes undervisning. Studentene jobber dermed i omtrent 70% stilling samtidig som de er heltidsstudenter. Med dagens regler får de ikke dagpenger. Valget deres blir enten å slutte i studiene og få dagpenger eller fortsette som student uten lønn. Dette minner litt om den første problemstillingen.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: I sakene representanten refererer til i sin begrunnelse for spørsmålet, gjelder tre av fire saker dagpenger til permitterte under utdanning. Den fjerde og siste saken gjelder en person som ble permittert fra en 32 prosents stilling, og som ikke fikk dagpenger. For retten til dagpenger stilles det krav om en reduksjon i arbeidstid med minst 40 prosent. Dette kravet var tidligere 50 prosent, men er midlertidig redusert til 40 prosent fra 20. mars. Endringen vil vare ut året, og det er ikke planer om å innføre ytterligere reduksjoner i kravene til arbeidstid for å ha rett til dagpenger.
Når det gjelder mulighetene for å kombinere dagpenger med utdanning, er jeg enig med representanten i at det kan være behov for å se nærmere på dagpengeregelverket slik at det blir enklere for permitterte og ledige å ta utdanning uten å miste retten til dagpenger.
For permitterte som er under utdanning på permitteringstidspunktet, er det viktig at det foreligger muligheter for å videreføre påbegynt utdanning i permitteringsperioden. Innenfor dagens dagpengeregelverk er dette tatt hensyn til ved at utdanning som er påbegynt senest seks måneder før ledigheten eller permitteringen inntrådte, kan forlenges i inntil seks måneder inn i ledighets- eller permitteringsperioden.
Med den ledighetssituasjonen vi forventer framover, mener jeg det kan være grunn til se nærmere på om hele det regelverket som regulerer mulighetene for å ta utdanning med dagpenger, er hensiktsmessig utformet. Det inkluderer mulighetene for å fortsette på en utdanning som er påbegynt før man ble ledig eller permittert. Dette er en gjennomgang departementet vil sette i gang nå.
I tillegg vil jeg nevne at som et midlertidig tiltak har regjeringen fra 20. april og fram til 1. september innført en ordning som vil gjøre det lettere å ta opplæring og samtidig beholde retten til dagpenger. Denne ordningen omfatter både påbegynt utdanning før permitterings- eller ledighetstidspunktet, og utdanning som starter etterpå.
Hovedregelen i dagpengeregelverket er at opplæring ikke kan kombineres med dagpenger uten søknad og godkjenning av NAV. Dette kravet er opphevet i den midlertidige ordningen. Endringen gjelder både permitterte og ledige. Studenter som mottar ytelser fra Lånekassen omfattes ikke av endringen.
Kravet om aktiv arbeidssøking og kravet om å være disponibel for arbeidsmarkedet opprettholdes i den midlertidige ordningen. Om man ikke blir ferdig med opplæringen før man er i arbeid igjen, må det være opp til den enkelte om man velger å avbryte utdanningen, eller å fullføre den i kombinasjon med å være i arbeid.