Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til finansministeren

Dokument nr. 15:1512 (2019-2020)
Innlevert: 05.05.2020
Sendt: 06.05.2020
Besvart: 12.05.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Når og på hvilken måte vi statsråden følge opp Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av lov om midlertidig tilskuddsordning for foretak med stort omsetningsfall?

Begrunnelse

Ved Stortingets behandling av Prop. 70 LS (2019-2020), jf. Innst. 232 L (2019-2020) fra finanskomiteen fattet Stortinget flere anmodningsvedtak, herunder følgende:

• «Stortinget ber regjeringen sørge for at virksomheter som har omfattende økonomisk drift, men ikke har «erverv til formål» og dermed ikke betaler skatt blir ivaretatt med en økonomisk kompensasjon, som f.eks. bedrifter for varig tilrettelagt arbeid, stiftelser, ideelle organisasjoner og en rekke virksomheter innen blant annet kultur og museumsdrift, ivaretas.»
• «Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan private og ideelle aktører som yter velferdstjenester kan kompenseres for ekstrakostnader de har grunnet virusutbruddet.»

Som stortingsrepresentanter får vi henvendelser fra berørte, som av formelle grunner ikke faller inn under den vedtatte kompensasjonsordningen, men som like fullt nå sliter for å holde hodet over vann og unngå konkurs. Ett eksempel kommer fra et treningssenter som har fått sin søknad om kompensasjon avslått fordi eierne drifter senteret på dugnad, uten å ta ut lønn eller utbytte. De har i tillegg brukt mye av private midler, uten å ta noe av dette tilbake. De har imidlertid ansatte som får lønn, og de har kostnader til husleie og leasing av utstyr. Noen av de ansatte er rehabiliterte tidligere rusmisbrukere, andre er personer som heller ikke stiller sterkt på arbeidsmarkedet. Arbeidsplassen og det sosiale i tilknytning til senteret betyr derfor ekstra mye, samtidig som de gir et godt tilbud til innbyggerne i kommunen.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Regjeringen har innført en rekke ulike tiltak som vil bidra til at de som er hardt rammet økonomisk, vil få hjelp til komme seg gjennom denne tøffe tiden. Permitteringsregelverket er endret slik at bedriftene raskt vil kunne redusere sine variable kostnader. Den generelle kompensasjonsordningen er innrettet mot å hjelpe et stort omfang av selskaper med de faste uunngåelige kostnadene. I tillegg er det utarbeidet en rekke spesifikke ordninger, blant annet for kulturlivet og for selvstendig næringsdrivende, og det jobbes også med flere andre tiltak rettet mot enkelte næringer og organisasjonstyper. I sum vil de fleste virksomheter være omfattet av en eller flere ordninger, men ingen virksomheter vil oppleve at de kompenseres for alt eller at ordningene er skreddersydd til alle typer virksomheter.
Regjeringen vil komme tilbake til oppfølgingen av anmodningsvedtakene nr. 494 og 495 (2019–2020) i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2020 og i proposisjonen om økonomiske fase 3-tiltak som legges frem i slutten av mai.