Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1516 (2019-2020)
Innlevert: 05.05.2020
Sendt: 06.05.2020
Besvart: 13.05.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Har statsråden vurdert hvorvidt ansvarsforholdet ved graveskader påvirkes av en eventuell ny forskrift, og vil statsråden sørge for at dette også er forhold som blir vektlagt i en eventuell ny forskrift?

Begrunnelse

Det vises til pågående prosess rundt ny forskrift til plan- og bygningslovens paragraf 2-3. Undertegnede er gjort kjent med en juridisk vurdering foretatt av advokatselskapet Wiersholm, som peker på at rettstilstanden i det aktuelle markedet vil bli endret. I høringsnotat til arbeidet med forskriften synes dette å være dårlig utredet. Høringssvar fra både graveentreprenører og netteiere peker på denne problemstillingen.
Undertegnede vil understreke viktigheten av rammevilkår som sørger for at antall graveskader reduseres til et minimum i Norge, slik at samfunnsøkonomiske konsekvenser og kostnader holdes på et så lavt nivå som mulig. Det er derfor bekymringsfullt dersom Statsråden ikke har sørget for å i tilstrekkelig grad konsekvensutrede ulike implikasjoner av å innføre en forskrift.
Det overordnede målet med endringer i rammebetingelsene må primært være å redusere antall graveskader, og sekundært sørge for forutsigbare rammevilkår for private aktører som opererer, utvikler og leverer tjenester i markedet. Dersom Stortingets vedtak av ny § 2-3 til plan- og bygningsloven ikke er hensiktsmessig for å oppnå disse målsettingene anmoder jeg Statsråden om å komme til Stortinget med forslag om nødvendig lovendring, slik at loven kan samsvare med de overordnede målene nevnt ovenfor.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Stortinget vedtok ved første og andre gangs behandling 13. og 16. juni 2017 ny § 2-3 i plan- og bygningsloven med krav til opplysninger om infrastruktur i grunnen mv., jf. lov 21. juni 2017 nr. 97. Formålet med bestemmelsen er å legge til rette for bedre og mer effektiv planlegging og utbygging gjennom enklere tilgang til mer nøyaktige opplysninger om slik infrastruktur. Eier av ledninger og annen infrastruktur i grunnen (anleggseieren) skal dokumentere hvor infrastrukturanlegget befinner seg, slik at anlegget kan stedfestes (lokaliseres) på en effektiv og sikker måte. Kommunal- og moderniseringsdepartementet sendte høsten 2019 på høring forslag til utfyllende forskrift til lovbestemmelsen.
Det er bred enighet mellom aktørene om behovet for klarere og mer forpliktende regler for dokumentasjon av ledninger i grunnen. Spørsmålet om betaling for ledningskart og påvisning i terrenget, er derimot omstridt blant aktørene. Departementets høringsforslag er et forsøk på å balansere de ulike hensynene, men jeg ser av høringssvarene at det fortsatt er uenighet om veien videre.
Loven skjerper ledningseierens plikt til å vite hvor vedkommende har ledninger i grunnen, og gjøre denne kunnskapen tilgjengelig for den som har saklig behov for dette. Det kan få betydning for ansvarsforholdet ved graveskader, men endrer ikke kravene til aktsomhet for den som graver. I den grad spørsmål om ansvarsforhold ved graveskader påvirkes av forskriften, vil jeg ta det med i arbeidet med å ferdigstille forskriften.
Jeg viser også til mitt svar 19. februar 2020 på skriftlig spørsmål nr. 939.