Ingvild Kjerkol (A): Har regjeringen planer for økt bruk av CYP-testing når det er hensiktsmessig, kostnadseffektivt og kompetansen ligger til rette for det, for å øke kvalitet og presisjon i behandling med legemidler, og også sørge for journalsystemer som registrerer CYP-test?
Begrunnelse
Persontilpasset medisin søker å finne behandling eller forebygging som er tilpasset den enkeltes genetiske egenskaper og er en viktig satsing i helsetjenesten.
Doseringsveiledningen i Felleskatalogen er utformet på bakgrunn av et snitt, men alle omdanner medisiner ulikt. Medikamenter som brukes på både psykiske og somatiske lidelser kan ha lav eller ingen effekt på noen individer, samtidig som uheldige bivirkninger kan forekomme. Dette er spesielt viktig å avdekke hos mennesker med kroniske sykdommer som de vil langtidsmedisineres for.
En CYP-test, som er en blodprøve, kan avdekke om en pasient har en genfordeling som er av betydning for omsetning av legemiddel. – og hvor raskt man bryter ned medisiner. Et prøvesvar på en farmakogenetisk analyse er en engangsintervensjon som varer livet ut, til relativt lav pris. Den kan brukes i både psykiatrisk og somatisk spesialisthelsetjeneste så vel som av fastlegen, forutsatt at kompetansen er tilstrekkelig.
Resultater fra Nordlandssykehuset, som har gjennomført CYP-tester på alderspsykiatrisk avdeling siden 2018, har vist at 70 prosent av pasientene hadde en legemiddelomsetning det måtte tas hensyn til i videre behandling. En doktorgradsavhandling konkluderte med at forskjeller i genene våre gjør at pasienter som behandles for depresjon har opptil ti ganger forskjell i medisinnivå på samme dosering.