Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1547 (2019-2020)
Innlevert: 07.05.2020
Sendt: 08.05.2020
Besvart: 18.05.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): En ektefelle som ikke visste noe om mannens mange forbrukslån før etter at namsmannen hadde tatt pant i deres felles bolig og den ble begjærte tvangssalg. Det skjer fordi de ansees ikke som part i saken selv om de er medeiere. Det er helt uakseptabelt. Loven praktiseres slik i flere namsmannsembeter og endring forutsetter derfor lovendring.
Vil statsråden fremme forslag til lovendring som sikrer at ektefelle/ samboer ansees som part i slike saker og skal varsles?

Begrunnelse

E24 har fortalt om tilfeller der en ektefelle som ikke visste noe om mannens mange forbrukslån før etter at namsmannen hadde tatt pant i deres felles bolig – og senere begjærte tvangssalg.
Nettstedet har også sjekket at det er slik flere namsmenn praktiserer lovbestemmelsene, så det er ikke kun enkelttilfeller dette gjelder.
Lovverket gir bestemmelser om hva som skal være tvangsgrunnlag, hvem som skal være saksøkt, hvem som varsles og hvem namsmannen skal underrette om utfallet av saken. Det finnes ingen sentral namsmyndighet for hele landet. Skal reglene endres, så må det skje gjennom lovgivningen.
Det er helt urimelig at en ektefelle/samboer ikke skal varsles, få informasjon og være part i slike saker som gjelder felles hjem.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg er enig i at det er viktig at regelverket ivaretar personer som står i fare for å miste boligen på grunn av ektefellens eller samboerens gjeld. For dem som kommer i en slik situasjon, må dette åpenbart oppleves som svært vanskelig.
Vi har regler om at ektefeller og samboere vil kunne få tilgang til opplysninger om saker for namsmyndighetene. Jeg viser i den forbindelse til tvangsfullbyrdelsesloven § 5-19 andre ledd første punktum, § 11-7, jf. § 11-4, og § 11-8. Jeg har imidlertid merket meg at ektefeller og samboere ikke varsles av eget tiltak når partneres fordringshavere får utlegg i boligen. En slik varsling vil kunne styrke vernet om ektefellen og samboeren i en slik situasjon. Jeg vil vurdere om det er mulig å utforme egnede regler om varsling i disse tilfellene. Jeg vil også vurdere hensiktsmessigheten av slike regler nærmere.