Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1606 (2019-2020) Innlevert: 13.05.2020 Sendt: 13.05.2020 Besvart: 19.05.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie
Tellef Inge Mørland (A): Hvordan har antall overdoser og overdoseforsøk utviklet seg i perioden etter at tiltakene mot koronaviruset ble innført 12. mars, sammenlignet med tilsvarende periode for tidligere år, og hva mener man eventuelle endringer i tallene i så fall skyldes?
Bent Høie: Den årlige statistikken for narkotikautløste dødsfall med tall for 2020 vil ikke foreligge før på slutten av 2021. Det finnes derfor ikke noen statistikk nå som kan si noe om mulige endringer i overdosetallene i forbindelse med den aktuelle situasjonen.Helsedirektoratet ga i slutten av mars ut en egen prioriteringsveileder - Prioritering av helsehjelp i Norge under covid-19 pandemien. Denne veilederen, som senere er blitt revidert og utvidet, inneholder et eget kapitel "Psykiske lidelser, rusmiddelproblemer og avhengighet". Denne inneholder en bredere omtale av anbefalinger Helsedirektoratet gir overfor kommunene og spesialisthelsetjenesten om hvordan tjenestene bør forholde seg til mennesker med rusavhengighet og psykiske lidelser.Helsedirektoratet utgir månedlige rapporter om aktivitet innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). For mars måned viste rapporten at aktiviteten innen TSB var tilnærmet uendret sammenliknet med mars 2019 på overordnet nivå. For psykisk helsevern var aktiviteten noe redusert. Rapporten for april viser imidlertid at aktiviteten innen psykisk helsevern og TSB var betydelig redusert som følge av koronapandemien.I foretaksmøte med de regionale helseforetakene 17. april i år, har jeg bedt de regionale helseforetakene om å innrette aktiviteten innen alle fagområder til tilnærmet normal drift, men innenfor rammen av forsvarlig smittevern.Personer med alvorlig ruslidelse og psykisk lidelse er definert som en sårbar gruppe i forbindelse med koronapandemien, og kommunene har derfor fått ekstra midler for å kunne iverksette ulike tiltak for å avhjelpe situasjonen. Helsedirektoratet følger situasjonen og har fra uke 13 samlet inn informasjon om status i kommunene med en ukentlig spørreundersøkelse. KoRus-Oslo tok over dette arbeidet fra og med uke 16. Rapportene oppsummerer funn fra uke til uke og sammenlikner med tidligere undersøkelser. Den gir en status for hvordan respondentene vurderer situasjonen i sin kommune ukentlig, og gir dermed mulighet til å følge utviklingen gjennom koronapandemien. 71 prosent av respondentene rapporterer nå om ingen endring i antall overdoser/akuttsituasjoner sammenliknet med en normalsituasjon.For øvrig gjennomføres det i regi av FHI en liten undersøkelse av 100 brukere utenfor sprøyteutdelingen i Oslo i mars og september hvert år. I denne undersøkelsen blir det spurt om overdoseerfaring siste fire uker. Denne har blitt gjennomført halvårlig siden 1993, men ble for første gang, av naturlige årsaker, ikke gjennomført i mars inneværende år.I tillegg er jeg orientert om at Helsedirektoratet har ukentlige møter med brukerorganisasjonene på rusfeltet. På møtet sist uke ble tema overdoser tatt opp. På møtet orienterte brukerorganisasjonene om at de ikke kjente til noen økning i overdoser i rusmiljøene rundt om i landet.