Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1608 (2019-2020)
Innlevert: 13.05.2020
Sendt: 13.05.2020
Besvart: 19.05.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Barnepensjon ytes etter dødsfall som skyldes yrkesskade fram til barnet er 21 år, om barnet har utdanning som hovedbeskjeftigelse. Har man har mistet en forelder så har man kun en forelder igjen, uavhengig av dødsårsak og har samme behov for støtte.
Vil statsråden endre denne åpenbare urettferdigheten?

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Alle barn som har mistet en eller begge foreldre har behov for økonomisk støtte, og jeg kan skjønne at det kan framstå som urettferdig at årsaken til dødsfallet skal ha betydning for barnepensjonens varighet. Aldersgrensen på 21 år skyldes at folketrygdloven har gunstige regler for en rekke ytelser når skaden eller dødsfallet skyldes en yrkesskade. Reglene er ment å gi et særlig vern for arbeidstakere som blir skadet eller dør i forbindelse med arbeid. Utgiftene finansieres i hovedsak av arbeidsgiverne gjennom en refusjonsordning. Arbeidsgiver er pålagt å tegne yrkesskadeforsikring til fordel for sine arbeidstakere, og premien skal dekke erstatning og ytelser både etter yrkesskadeforsikringen og folketrygden.
Jeg gjør oppmerksom på at et offentlig utvalg har lagt frem forslag til endringer i folketrygdens ytelser til etterlatte i NOU 2017:3. Regjeringen vil ta stilling til aldersgrensene for barnepensjon i forbindelse med oppfølging av denne utredningen, som planlegges lagt frem for Stortinget i løpet av året.