Sivert Bjørnstad (FrP): Hvilken tilgang har Investinor AS på gode prosjekter, for å tilføre innovative vekstselskaper kapital slik at de kan komme gjennom krisen, og kan investeringene realiseres innenfor dagens rammer og mandater?
Begrunnelse
Stortinget har tilført Investinor AS én milliard kroner i økt kapital for å investere i fond samt tilføre selskaper såkalt «matchende» kapital for å supplere private investorer.
Investinor har stått for ca. en tredjedel av all institusjonell kapitaltilgang til norske vekstselskaper siden selskapet ble etablert i 2009. Dessuten har selskapet mobilisert flere ganger så mye privat kapital til selskapene de har investert i. Andre land - med sterkere privat kapitalbase og svakere statsfinanser enn Norge - har tilsvarende statlige investeringsselskaper. Det svenske Industrifonden har f. eks gjennom sitt direktemandat investert i ca. 1000 selskaper de siste 40 årene, og bidratt markert til å styrke verdiskaping og sysselsetting i vårt naboland.
Stortinget har uttrykt et ønske om å styrke Investinor med utvidete økonomiske rammer, og en mulig tilpassing av investeringsmandat. Kapitaltilgangsutvalget har påpekt at det ordinære kapitalmarkedet ikke fungerer tilfredsstillende i såkorn- og venturefasen, og anbefaler både nytt fond-i-fond og videreføring av direktemandat for Investinor.
Som konsekvens av koronapandemien har det private kapitalmarkedet i betydelig grad tørket inn. Den markedsmessige imperfeksjonen som generelt gjør seg gjeldende for denne type investeringer er i krisesituasjonen forsterket vesentlig. Desto viktigere er Investinors rolle for at denne delen av norsk innovasjon og gründerskap skal komme gjennom krisen, og bli de viktige motorer vi ønsker for vekst og sysselsetting også når vi har lagt krisen bak oss.
Jeg vil på denne bakgrunn be næringsministeren om en oversikt som viser hvilken tilgang Investinor har identifisert over gode prosjekter, og forutsetningene for at disse skal la seg realisere.