Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1628 (2019-2020)
Innlevert: 14.05.2020
Sendt: 15.05.2020
Besvart: 20.05.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): Hvor lenge vil regjeringen og FHI opprettholde rådene om hjemmekontor for de private virksomhetene som har mulighet for dette, hvilke retningslinjer er gitt til statlige virksomheter for praksis rundt når hjemmekontor skal benyttes, og hvor lenge?

Begrunnelse

Jeg er kjent med at enkelte statlige virksomheter, herunder fylkesmennene, allerede i dag har avsluttet bruk av hjemmekontor som primærløsning. Dette vil øke smittepresset og kostnadene for virksomhetene da smittevern rådene for mange er utfordrende å overholde.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Da vi iverksatte de omfattende tiltakene for å slå ned covid-19-pandemien, ble det gitt et klart råd om at alle som hadde mulighet for å benytte hjemmekontor, ble oppfordret til å gjøre det. Hensikten var å redusere kontakten mellom personer og ikke minst redusere bruken av kollektivtransport. Rådet ble umiddelbart fulgt opp i arbeidslivet og har vært et viktig bidrag til at vi raskt fikk redusert smittespredningen.
Som det fremgår av regjeringens langsiktige strategi og plan for håndteringen av covid-19-pandemien og justering av tiltak, har vi kontroll på smitten i dag, men covid-19 vil fremdeles være en trussel mot folkehelsen frem til vi har oppnådd tilstrekkelig immunitet i befolkningen (enten gjennom en vaksine alene, eller i kombinasjon med sikker kunnskap om immunitet som følge av gjennomgått sykdom). Vi må dermed være forberedt på at pandemien kan bli langvarig og at vi må å leve med covid-19 som en folkehelsetrussel i minst ett til to år.
Det fremgår av planen at det legges opp til en gradvis gjenåpning av virksomhet der alle sektorer tar sin del av ansvaret. Det er den enkelte sektors ansvar å formidle og følge opp råd og retningslinjer fra helsemyndighetene i egen sektor og ved behov fastsette ytterligere standarder og rutiner for sine sektorer.
Nå når smittesituasjonen er under kontroll blir det viktig fremover å finne balansen mellom hjemmekontor og arbeid på arbeidsplassen. Vi trenger fleksible løsninger der det tas hensyn til arbeidsgivers behov for godt og effektivt utført arbeid, den enkelte arbeidstakers behov for å unngå å bli smittet og ikke minst for å unngå trengsel i kollektivtilbudet. Smitte kan lett skje når vi reiser kollektivt, og derfor må vi spre reisingen utover dagen.
For å gjøre det enklere for arbeidsgivere og arbeidstakere i tiden fremover, har Helsedirektoratet i samarbeid med Folkehelseinstituttet laget en veileder om hjemmekontor som virkemiddel for å redusere smitte av covid-19 og hvordan virksomheter kan iverksette smitteforebyggende tiltak på arbeidsplassen. Denne veiledningen ble lagt ut på Helsedirektoratets nettsider 18. mai. Jeg har tillit til at de enkelte virksomheter i dialog med arbeidstakerne finner hensiktsmessige og balanserte løsninger med utgangspunkt i denne veilederen.