Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1637 (2019-2020)
Innlevert: 15.05.2020
Sendt: 15.05.2020
Besvart: 26.05.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Når vil arbeidsfolk få utbetalt penger som dekker kuttet i lønn som regjeringen foreslo da bedriftene fikk redusert sine lønnskostnader ved permittering og som Stortinget rettet opp ved å innføre en ordning der staten dekker lønn for dag 3 til 20 begrenset til 6 G i den første krisepakka i midten av mars?

Begrunnelse

Det er 2 måneder siden ordningen ble vedtatt i Stortinget. NAV meldte nylig at ordningen ikke enda var på plass. Som oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak har regjeringen valgt å forankre utbetalingene i folketrygdlovens regler om dagpenger. Dagpenger utbetales på de beløp arbeidsgivere innrapporterer til A-ordning. Denne ordningen er opprettet for at offentlige instanser skal ha tilgjengelige data for sine utbetalinger. I en pressemelding fra NAV opplyses det nå at dataene i A-ordningen ikke er presise nok til å kunne brukes til å utbetale lønn mellom dag 3 og 20. Samtidig baseres utbetaling av ordinære dagpenger (med hjemmel i samme lovverk) på data i A-ordningen.
Det er forståelig at NAV har hatt et enormt arbeidspress de siste ukene, men det er vanskelig å forstå at datagrunnlaget i A-ordningen ikke kan brukes når det er tilstrekkelig for ordinære dagpenger.
Det er nå en rekke permitterte som mangler nesten hele månedslønna si og de får ingen forsikring for når de får utbetalt dette. Inntektsbortfallet dekkes ikke av forskuddsordningen, noe som burde vært opplagt slik situasjonen har utviklet seg.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Dette berører mange permitterte arbeidstakere. Det er derfor uheldig at det har vist seg vanskelig å utvikle en løsning for søkning og utbetaling av ordningen med lønnskompensasjonsordningen for permitterte.
Det har vært viktig for meg å sikre inntekt for permitterte.
Det har dessverre vist seg at den tekniske løsningen som ble lagt til grunn, ikke har latt seg gjennomføre. Nav la i utgangspunktet til grunn at løsningen kunne baseres på opplysninger som arbeidsgivere allerede hadde rapportert til Nav og Skatteetaten via a-ordningen. Det har imidlertid vist seg at a-ordningen ikke kunne gi de opplysningene som Nav trenger for å utbetale lønnskompensasjon. Det ville ført til en rekke feilutbetalinger, og at mange ikke ville fått penger de har krav på. Nav har jobbet under sterkt tidspress for å etablere en rekke nye ordninger på kort tid, og jeg har forståelse for at det i denne ekstraordinære situasjonen kan dukke opp uforutsette problemstillinger. I svar på spørsmål fra Arbeiderpartiets fraksjon i Stortingets finanskomité 13. mars, redegjorde Arbeids- og sosialdepartementet for administrative konsekvenser av en ordning der permitterte skal få dekket full lønn fra staten. Det ble vist til systemmessige og personellmessige utfordringer for Nav, og at det kan ta flere måneder å få på plass systemer for nye inntektssikringsordninger. Det samme kunne gjelde hvis nye grupper ble tatt inn i etablerte ordninger.
Departementet har jobbet tett med Nav for å finne gode, alternative løsninger. Det er avgjørende at løsningen kan etableres raskt og med høy automatiseringsgrad, slik at utbetalingene kan starte så fort som mulig. Dagpengeordningen er én av flere løsninger som har blitt vurdert i dette arbeidet. En slik løsning kan imidlertid ikke automatiseres i Nav sine systemer, og ville dermed innebære lang saksbehandlingstid. Den ville også kunne treffe dårlig for mange med dagpengerettigheter. Det skyldes at lønn i dag kan avvike fra det grunnlaget dagpenger beregnes ut fra. Dessuten skal denne ordningen omfatte alle permitterte hvor arbeidsgiver betaler lønn de to første dagene, ikke bare dem med dagpengerettigheter. Studenter er en slik gruppe.
Jeg er kjent med at NAV setter alt inn på å få på plass en alternativ løsning, slik at utbetalingene kan starte så raskt som mulig. Etaten har hatt kontakt med partene i arbeidslivet for å orientere dem om en ny løsning og prøver ut en ny modell mot enkelte arbeidsgivere for å få bedre grunnlag for utvikling av en ny løsning. Denne modellen vil som hovedmodell være basert på at det er arbeidsgiveren som søker om lønnskompensasjonen. Det arbeides nå med sikte på at en ny modell skal kunne åpnes for søkning i første halvdel av juni. Jeg må ta forbehold om at det fortsatt kan oppstå nye problemstillinger som må avklares..
De som i påvente av dette trenger penger nå kan enten søke om forskudd på dagpenger, dersom de har rett på det, eller søke om sosialhjelp. NAV har utarbeidet en ny veileder for forenklet behandling av vedtak om økonomisk sosialhjelp som følge av koronasituasjonen. I veilederen oppfordres NAV-kontorene blant annet til å være mer tilbakeholden med å stille vilkår om salg av bolig eller andre eiendeler for å få innvilget sosialhjelp.