Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1654 (2019-2020) Innlevert: 15.05.2020 Sendt: 18.05.2020 Besvart: 20.05.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen
Arild Grande (A): Hvorfor har ikke regjeringen sørget for at aktører som er fradømt retten til å drive næringsvirksomhet blir fjernet fra norsk arbeidsliv?
Mannen bak Fagarbeideren AS er fratatt retten til å drive næringsvirksomhet på livstid. Likevel får han operere nærmest fritt i norsk arbeidsliv.
Torbjørn Røe Isaksen: I begrunnelsen for spørsmålet vises det til at "Mannen som har drevet Fagarbeideren AS er fratatt retten til å drive næringsvirksomhet på livstid. Likevel får han operere nærmest fritt i norsk arbeidsliv". Her vises det til en sak hvor det er blitt avdekket flere mulige lovstridige forhold ved et bemanningsforetak. Forholdene er avdekket i et samarbeid mellom kartleggings- og hjelpetiltak initiert av partene i arbeidslivet og de offentlige myndighetene som samarbeider ved arbeidslivskriminalitetssenteret i Oslo. De berørte arbeidstakernes personlige engasjement, kombinert med vår erfaring med trepartssamarbeid i arbeidslivet og det brede myndighetssamarbeidet som er etablert mot arbeidslivskriminalitet, har bidratt til å trekke forholdene fram i lyset.Bekjempelse av arbeidslivskriminalitet er et av regjeringens høyt prioriterte områder. Hovedretningen for strategien mot arbeidslivskriminalitet er et bredt samarbeid mellom alle aktører i det organiserte arbeidslivet og koordinert innsats fra offentlige myndigheter. Strategien ble sist oppdatert og revidert i 2019. Mange tiltak er nå under gjennomføring, blant annet for å gjøre markedet mindre for de kriminelle aktørene. Et viktig tiltak for å forhindre at kriminelle vinner anbud og kontrakter er å gjøre det enklere for offentlige oppdragsgivere, private profesjonelle innkjøpere og forbrukere til å finne fram til de seriøse leverandørene og tjenestetilbydere. En ny tjeneste som ble utviklet i fjor er eBevis – her kan offentlige oppdragsgivere finne sanntidsinformasjon som gjør det lettere å kontrollere om leverandører er seriøse. Det vurderes om slike data også kan gjøres tilgjengelige for private oppdragsgivere.Ett av målene i den tverretatlige bekjempelsen av arbeidslivskriminalitet er å redusere handlingsrommet til sentrale trusselaktører ved å redusere deres kapasitet. Etatene erfarer imidlertid at de kriminelle aktørene er blitt mer tilpasningsdyktige, og i økende grad kamuflerer de virksomhetene bak en tilsynelatende lovlydig fasade. Dette viser noe av kompleksiteten i den type saker. Det er viktig å videreføre og forsterke innsatsen mot kriminalitet i arbeidslivet. Derfor skal regjeringen nok en gang revidere strategien mot arbeidslivskriminalitet neste år. Det er avgjørende at vi har treffsikre tiltak for å forhindre og bekjempe arbeidslivskriminalitet.