Skriftlig spørsmål fra Trond Giske (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1644 (2019-2020)
Innlevert: 15.05.2020
Sendt: 18.05.2020
Besvart: 26.05.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Trond Giske (A)

Spørsmål

Trond Giske (A): Danmark har åpnet for noe større mulighet for utøvelse av breddeidrett.
Er det faglige eller politiske grunner til at regjeringen har andre grenser for norsk breddeidrett?

Begrunnelse

Å kunne utøve idrett er viktig i det norske samfunnet, for de som driver med det, for folkehelse, for oppvekstvilkår og for gode lokalsamfunn, for å nevne noe. Særlig er folkehelseaspektet ved aktive barn og unge en viktig positiv virkning av en sterk idrettssektor.
For å hindre smittefare er mye av aktiviteten i breddeidretten pålagt strenge restriksjoner. Dette er forståelig, og også idrettsbevegelsen har uttrykt stor forståelse for nødvendigheten av tiltak.
Samtidig er det en bekymring for at begrensningene skal føre til et frafall og redusert deltakelse i idrettsaktiviteter. Dette vil være svært uheldig, også fra et helseperspektiv. Det er derfor viktig at tiltakene ikke går lenger en smittevernhensyn tilsier, og utformes slik at ikke skadevirkningene blir større enn nytten.
Danmark, som har hatt en strategi mot pandemien som ligger tett opp til den norske, har nå fått nye regler for aktivitet i breddeidretten som åpner for større aktivitet enn de norske. Det er også referert opplysninger om at norske folkehelsemyndigheter ikke har anbefalt så strenge tiltak som er innført. Derfor er det viktig å få svar på om det er smittevernfaglige vurderinger eller politiske skjønn som ligger bak at Norge har strengere regler enn Danmark, og hva begrunnelsen for de strengere reglene er.
Det er viktig at vi så langt det er smittevernfaglig forsvarlig, legger godt til rette for breddeidretten, særlig for barn og unge. De går nå glipp av mange turneringer, kamper og opplevelser. Da er det viktig at de så langt det er mulig i hvert fall kan utøve idretten sin på en kontrollert og god måte.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Regjeringen fatter vedtak på bakgrunn av anbefalinger fra helsemyndighetene. Det er fagpersonenes oppgave å gjøre vurderinger på sitt gjeldende fagfelt, og det er vår, politikernes, oppgave å avveie ulike hensyn og på den måten ta hensyn til hele samfunnet. Det faglige – og det politiske – målet er at vi skal bevege oss i retning av normalen på en kontrollert og forsvarlig måte.
Da regjeringen mandag 11. mai presenterte en veileder i smittevern for idrett var dette med forbehold om at innholdet i veiledningen vil være gjenstand for løpende evaluering og justering etter vedtakelse. Ved å gi idretten en tydelige standard for smittevern har det vært mulig å igangsette aktivitet på en trygg måte. Det gir oss mulighet til å holde smitten og smitterisikoen nede mens vi følger med på smittespredningen.
Det har hele tiden vært kommunisert at regjeringen kontinuerlig vil vurdere mulighetene for ytterligere oppmykning. Regjeringen har som mål å åpne for mer idrettsaktivitet for barn og ungdom.
Helse- og omsorgsdepartementet har derfor nå gitt Helsedirektoratet i oppdrag å revidere smittevernveilederen for barne- og ungdomsidrett. Regjeringen ønsker å åpne opp for idretter med begrenset fysisk kontakt. Hvilke idrettsaktiviteter dette vil gjelde for, og hvilke tilpasninger som må avklares må konkretiseres i det arbeidet som nå skal gjøres. Direktoratet vil gå i dialog med Norges idrettsforbund for å få innspill til dette arbeidet og sikre at rådene vil være praktisk anvendbare.
I forrige uke ble det fra Helsedirektoratet gitt signaler som skapte forvirring om oppstartsdato. Helsedirektoratet har frist for å levere sin anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet innen utgangen av mai. Foreløpig plan er derfor å ha på plass løsninger med siktemål på oppstart 15. juni, men jeg håper vi kan få til det tidligere dersom det viser seg mulig.
Som kultur- og idrettsminister er jeg veldig glad for hvert steg vi tar mot en mer normalisert idrettshverdag. Idretten er en viktig fritidsarena for barn og ungdom. Samtidig må alt vi gjør være smittevernfaglig forsvarlig. Går det bra kan det åpnes opp for at aktiviteten ytterligere kan normaliseres i tiden som kommer. Det har jeg tro på at vi skal få til.