Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1668 (2019-2020) Innlevert: 18.05.2020 Sendt: 19.05.2020 Besvart: 25.05.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland
Karin Andersen (SV): Retten til familieliv er en menneskerett som begrenses av regler for innvandring og smittevern. Manglende behandlingen av familiegjenforenings-søknader skaper nå kø. Her-boende som har ektefelle utenfor EØS, eks Canada, nektes innreise. Hva er den smittefaglige vurderingen bak at ektefeller fra utenfor EØS ikke kan reise til Norge og gå i karantene?
Monica Mæland: Inntil videre gis familieinnvandrere som hovedregel ikke adgang til innreise. For å ivareta hensynet til saksavviklingen i utlendingsforvaltningen og hindre en opphopning av saker, instruerte Justis- og beredskapsdepartementet 20. april 2020 Utlendingsdirektoratet om å behandle alle søknader om oppholdstillatelse, herunder søknader om familieinnvandring, fortløpende. Samtidig skal det fremgå av vedtaket om utlendingen kan reise inn i Norge straks, eller om han eller hun inntil videre ikke kan nyttiggjøre seg tillatelsen. Det vurderes individuelt om utlendingen er omfattet av unntak i bortvisningsforskriften, herunder om særlige grunner tilsier at utlendingen likevel bør gis adgang til innreise med én gang. Hva som ligger i «særlige grunner» er nærmere omtalt i departementets rundskriv om bortvisning mv. av utlendinger av hensyn til folkehelsen (G-10/2020) og i Utlendingsdirektoratets retningslinjer for bortvisning fra riket av hensyn til folkehelsen (UDI 2020-008). Det følger også av nevnte instruks til Utlendingsdirektoratet at det må ses hen til våre internasjonale forpliktelser i vurderingen av om særlige grunner tilsier at innreise likevel skal tillates. Karanteneregler og innreisestriksjoner er to typer tiltak som må ses i sammenheng, og som begge bidrar til å hindre smittespredning ved import av nye tilfeller og å nå det ønskede beskyttelsesnivået. Det er p.t. usikkert hvor lenge innreiserestriksjonene for personer som gis oppholdstillatelse i Norge bør gjelde. Både helsemyndighetenes faglige anbefalinger og anbefalinger fra EU tilsier en gradvis overgang til mer lempelige tiltak. I forbindelse med covid-19-utbruddet har EU-kommisjonen gitt flere retningslinjer til medlemsstatene, herunder om midlertidig forbud mot innreise som ikke er essensiell («non-essential travel») for tredjelandsborgere. Fra norsk side vurderes det kontinuerlig på hvilket tidspunkt det bør gis rett til innreise til nye grupper utlendinger, og – som regjeringen signaliserte 15. mai – tas det nå sikte på en gradvis oppmyking.