Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1672 (2019-2020)
Innlevert: 18.05.2020
Sendt: 19.05.2020
Besvart: 27.05.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Vil kulturministeren tilpasse kompensasjonsordningen for arrangører i kulturlivet slik at ikke ordningen ekskluderer kinoer kun begrunnet i valg av organisasjonsform?

Begrunnelse

I Kulturdepartementets kompensasjonsordning for arrangører i kultursektoren ved avlysning, stenging eller utsettelse av arrangementer som følge av COVID-19-utbruddet, stilles det krav til at virksomheten har eget organisasjonsnummer. Erfaringene viser at mange kulturvirksomheter dermed faller utenfor ordningen og at dette oppleves som urettferdig, da de ikke ekskluderes på grunn av aktiviteten de bedriver, men på grunn av hvilken organisasjonsform de har valgt.
Konsekvensene av kravet om eget organisasjonsnummer innebærer at relativt like aktører behandles ulikt. Eksempelvis er Hamar Kino og Gjøvik Kino begge kommunale foretak med egne organisasjonsnumre, mens Lillehammer kino er kommunalt eid. De to førstnevnte kommer derfor innenfor ordningen, mens sistnevnte faller utenfor ordningen. Disse tre kinoene er svært sammenlignbare i størrelse, er viktige kulturarrangører lokalt og samarbeider godt, blant annet om kvalitetsfilmprogrammering (Filmperler).

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren forvaltes av Kulturrådet i tråd med regler fastsatt i forskrift 3. april 2020 om midlertidig kompensasjonsordning for arrangører i kultursektoren ved avlysning, stenging eller utsettelse av arrangementer som følge av covid-19-utbruddet.
Det ble ansett som viktig å få ordningen på plass så raskt som mulig, og det har vært en forutsetning at ordningen skal være mest mulig automatisk og enkel å administrere. Regjeringen har i Prop. 117 S (2019–2020) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer
i statsbudsjettet 2020 foreslått å forlenge den midlertidige kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren til å gjelde for arrangementer som var planlagt i perioden fra og med 1. mai og til og med 15. juni 2020. Det er imidlertid ikke lagt opp til å endre vilkårene om hvilke arrangører som kan kvalifisere for kompensasjon.
Vilkåret i ordningen om at arrangører må være registrert i Enhetsregisteret følger av forskriften. Det er videre et krav at den som skal kvalifisere for kompensasjon, "i hovedsak formidler, eller gjør kunst og kultur tilgjengelig til allmennheten". Arrangører som mottar 60 % eller mer av sine inntekter fra offentlig tilskudd i 2019, er ikke søkeberettigede for kompensasjon i denne ordningen. Disse vilkårene skal sikre at kompensasjon kommer selvstendige arrangører som har kunst- og kulturformidling som hovedformål, til gode.
Kulturdepartementet er klageinstans for Kulturrådets vedtak etter forskriften for kompensasjonsordningen, og departementet har konkrete klagesaker til behandling. Jeg kan ikke her og nå gå inn i konkrete spørsmål om tolkning av forskriften eller om ev. behov for endringer i forskriften. Jeg vil imidlertid vurdere om det er behov for å gjøre justeringer i ordningen, blant annet i lys av erfaringene med klagesaksbehandling.