Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1679 (2019-2020)
Innlevert: 19.05.2020
Sendt: 19.05.2020
Besvart: 27.05.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at den nasjonale kulturinstitusjonen KODE ikke går konkurs som følge av coronasituasjonen?

Begrunnelse

KODE Kunstmuseer og komponisthjem er et museum for kunst, kunsthåndverk, design og musikk. Fordelt på fire kunstmuseer og tre komponisthjem finner man en rekke unike samlinger og minnesmerker. KODE er unikt og klart en av nasjonens fremste kulturinstitusjoner.
KODE har i en årrekke jobbet aktivt med å øke publikumsinntektene, også som andel av total omsetning. Med en nærhet til byens befolkning, og tilreisende turister fra inn- og utland har strategien ført til at brorparten av publikumsinntektene kommer fra turister i sommermånedene. Når det er full stopp i internasjonal turisme fører det til en dramatisk nedgang i de totale inntekter. KODE selv anslår at det kan bety en nedgang i inntektene på 30 millioner kroner.
Det er også en strukturell forskjell i hvordan institusjoner av nasjonal tyngde prioriteres med statlige midler. KODE får langt mindre statlige tilskudd enn andre sammenlignbare institusjoner.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Koronapandemien har skapt en utfordrende situasjon for kunst- og kulturinstitusjoner i hele landet, også for museer.

Museene som rammes hardest er institusjoner med stor andel utenlandske besøkende og høy andel egeninntekter. KODE er ett av flere museer som melder om store økonomiske utfordringer. KODE hadde i 2019 rundt 38 mill. kroner i egeninntekter, hvilket utgjør 28 % av museets totale inntekter. Om lag tredjedelen av museene med driftstilskudd fra Kulturdepartementet har egeninntekter som utgjør 25 % eller mer av museets totale budsjett. Et mindre antall av disse museene har en egeninntektsandel på 50-70 %.
Jeg er opptatt av at vi ser på museumsfeltet samlet og vurderer eventuelle tiltak som treffer flest museer på best mulig måte.
Kulturdepartementet bevilger i dag godt over 2 milliarder kroner i fast driftstilskudd til norske museer i hele landet. Den norske museumssektoren er mangeartet og består av store og små institusjoner som hver for seg er en viktig brikke i museumsmosaikken i den store fortellingen om Norge. Alle disse museene – både store og små – har en viktig rolle nasjonalt, regionalt og lokalt.
KODE er i dag uten tvil en viktig kunst- og kulturinstitusjon i Museums-Norge. Det er også viktige kunstmuseer med gode samlinger i andre regioner.
I Oslo er situasjonen på kunstfeltet slik at staten er den eneste tilskuddsyteren til Nasjonalmuseet, mens Oslo kommune er fullt ut ansvarlig for å dekke driftskostnadene til Munchmuseet, Stenersen-samlingen og Vigeland-museet som er i kommunens eie.
At Bergen kommune yter et substansielt tilskudd til KODE for derigjennom å forvalte bl.a. samlingene fra tidligere Bergen Billedgalleri, er i dette perspektivet rimelig.
Det er derimot ikke rimelig å sammenligne KODEs tilskudd med tilskuddet til Nasjonalmuseet, slik KODE fra tid til annen gjør. Nasjonalmuseet har et særskilt oppdrag for nasjonen Norge og ansvar for landets største samling på 400 000 kunsthistoriske objekter. Både Nasjonalgalleriet og Samtidskunstmuseet, som i dag utgjør hovedelementer i Nasjonalmuseets virksomhet, var tidligere statlige institusjoner. De tilhørende samlingene er statens eiendom og ansvar.
KODE får i dag ca. 30,1 mill. kroner over Kulturdepartementets budsjett. Staten ved Kulturdepartementet har de senere årene tilført friske midler til KODE både som engangsbevilgninger og økte driftsmidler. Det statlige driftstilskuddet til KODE har økt med 75% de siste ti årene – fra 17,3 mill. kroner i 2010 til 30,1 mill. kroner i 2020. Det ble fra 2017 også bevilget til sammen 41 mill. kroner i investeringstilskudd til KODE knyttet til ombygging av KODE1 og ny elektrisk passasjerbåt til Lysøen.
Størrelsen på museenes statlige tilskudd i 2021 vil bli behandlet på vanlig måte som en del av den ordinære budsjettprosessen.
Museenes situasjon som følge av den pågående pandemien vil bli behandlet som en del av en egen proposisjon til Stortinget. Det er varslet at denne vil bli fremmet førstkommende fredag.