Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1712 (2019-2020)
Innlevert: 24.05.2020
Sendt: 25.05.2020
Besvart: 02.06.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hvor mye ville de økte utgiftene til dagpenger vært med en utvalgt måned som beregningsgrunnlag for dagpenger, som alternativ til 12 eller 36 måneder, og ville det vært enklere/raskere for Nav å få på plass et system for en slik kompensasjonsordning?

Begrunnelse

Det tok under to uker fra Stortingets vedtak til regjeringa fikk på plass kompensasjonsordningen for bedrifter. Kompensasjonsordningen for arbeidstakere ligger tidligst an til å være på plass i juni, tre måneder etter Stortingets vedtak, og mange har i det siste etterlyst manglende dagpengeutbetaling og svar fra Nav.
Jeg siterer Jo Moen Bredeveien i Dagsavisen 22. mai: "Man kunne jo for eksempel sett for seg at Nav, i stedet for å finregne på inntektsgrunnlag for siste og tre siste år, bare kunne se på siste lønnsslipp og si: OK, det er grunnlaget for dagpengene dine. Kjapt og enkelt. Siden både Nav og ansvarlig statsråd hele tida snakker om hvor mange som søker og hvor vanskelig alt er, mener jeg.

«Fornye, forenkle og forbedre» offentlige tjenester, het det jo i Høyre for noen år siden. «Nye ideer og bedre løsninger» ble vi også lovet."

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Arbeids- og velferdsetaten har tilgang til og henter opplysninger om den enkeltes inntekt direkte fra Skatteetatens inntektsregister. Vurderingen av dagens regler om opptjent minste arbeidsinntekt og beregningen av dagpengene, gjøres dermed allerede helautomatisk. Å legge om regelverket til å bruke inntekten kun for én måned, vil dermed verken føre til en raskere eller en enklere saksbehandling av dagpengesakene.
Selv om beregningen av minsteinntekten og dagpengegrunnlaget gjøres helautomatisk, har folketrygdloven en rekke andre vilkår som også må være oppfylt for at man skal kunne få dagpenger. Flere av disse forutsetter manuell behandling, som for eksempel krav om medlemskap i folketrygden, krav om at arbeidstiden skal være redusert, permitteringsårsak, permitteringsgrad, sluttårsak, etc.
Arbeidssøkere vil av ulike årsaker kunne ha hatt en variert tilknytning til arbeidslivet. Mange frilansere har stor variasjon mht. inntekt i ulike kalendermåneder. Enkelte arbeidstakere har hatt en periode med sykdom e.l. forut for ledigheten. Ved å kun legge én måned til grunn for opptjeningen og beregningen av dagpengene, risikerer man dermed at noen grupper arbeidssøkere kommer vesentlig dårligere ut enn i dag, og i verste fall at de faller helt ut av dagpengeordningen. For mange grupper gir altså en gjennomsnittlig beregning over en noe lenger periode enn én måned et riktigere bilde av det inntektstapet som dagpengene skal kompensere.
Tall fra a-ordningen viser at inntekten for dagpengesøkere i april 2020 varierer mye fra måned til måned. I gjennomsnitt var inntekten spesielt høy i desember 2019, om lag 25 prosent høyere enn i mars 2020.
Med utgangspunkt i siste månedsinntekt, har Arbeids- og velferdsdirektoratet anslått beregningsgrunnlaget for hver enkelt søker. Det blir sammenlignet med beregningsgrunnlaget hver enkelt søker får ved å legge inntekt siste 12 måneder til grunn. Beregningene viser at av 75 962 søkere i april 2020 som oppfyller minsteinntektskravet for dagpenger, får 37 prosent et høyere beregningsgrunnlag med den foreslåtte endringen, mens 16,1 prosent kommer like godt ut. 46,9 prosent kommer dårligere ut med nye regler. Det gjelder spesielt personer som har høy opptjening gjennom året, men lav inntekt i måneden før søknadstidspunktet. Det antas at forslaget særlig ville ramme personer med lav og varierende inntekt gjennom året, der mange ville mistet retten til dagpenger.
Det anslås at forslaget reduserer utgiftene til dagpenger med 4,7 prosent sammenlignet med gjeldende regelverk. Dette anslaget gjelder imidlertid bare for de som søkte dagpenger i april 2020. Tilsvarende beregninger for andre måneder vil gi andre resultater. Det skyldes at gjennomsnittlig inntekt siste måned for dagpengesøkere varierer mye gjennom året.