Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1713 (2019-2020)
Innlevert: 24.05.2020
Sendt: 25.05.2020
Besvart: 05.06.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Er statsråden bekymret for at helsetjenesten mister viktig helsepersonell som følge av høyt arbeidspress under koronakrisen, og hva vil han foreta seg for å beholde flest mulig ansatte i tjenesten?

Begrunnelse

Vi er ennå i en tidlig fase av koronaviruspandemien. Den eneste varige utveien av krisen er en effektiv vaksine. Det er anslått at det kan gå 12 til 18 måneder før en vaksine blir tilgjengelig, men man kan ikke utelukke at det går vesentlig lengre tid. Selv om spesialisthelsetjenesten de siste ukene har begynt å vende tilbake til en mer normal situasjon, har det oppstått et stort etterslep av planlagte behandlinger som ble satt på vent da det ble nødvendig å bygge opp beredskap og kapasitet for å behandle pasienter med koronavirussykdom. Så lenge det ikke finnes en vaksine, vil det dessuten være en overhengende fare at det kommer nye smittetopper.
Det er dermed grunn til å regne med at unntakssituasjonen kan bli langvarig. Ansatte i helsetjenesten har allerede opplevd høy arbeidsbelastning i den innledende fasen av pandemien. Arbeidsgiverorganisasjonene for henholdsvis kommunesektoren og spesialisthelsetjenesten har inngått avtaler med helseprofesjonene som gir arbeidstakerne utvidede fullmakter over de ansattes arbeidstid.
I denne situasjonen har ansatte i alle helseprofesjonene strukket seg langt. Norsk sykepleierforbund utførte en medlemsundersøkelse under den innledende bølgen av virusutbruddet. Her er hovedkonklusjonene at forbundets medlemmer uttrykker sterk vilje til å stille opp under krisen, men at de også opplever et veldig høyt arbeidspress og manglende kompensasjon for innsatsen. Ifølge undersøkelsen er det dessuten flere som gir uttrykk for at de ikke ønsker å fortsette i yrket når krisen er over, på grunn av høy arbeidsbelastning og lav kompensasjon.
Samtidig viser foreløpige data fra forskere ved Universitetet i Oslo og Modum Bad at rundt en fjerdedel av dem som jobber med koronaviruspasienter får symptomer på posttraumatisk stresslidelse.
Spørsmålsstilleren konstaterer at de ansatte i helsetjenesten er den viktigste ressursen når man står i en alvorlig helsekrise. Da er det avgjørende at arbeidsvilkårene i tjenesten er såpass gode at vi klarer å holde på denne ressursen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helsepersonell har gjort en formidabel innsats under covid19-utbruddet. Stor innsats er lagt ned av svært mange både for å håndtere den oppståtte situasjonen, og for å forberede et potensielt langt større utbrudd. Viktigheten av å ha god tilgang på og beholde kompetanse i kritiske funksjoner i sykehusene og i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, er synliggjort for alle.
Regjeringen vil ha en faglig sterk kommunal helse- og omsorgstjeneste med dyktige ansatte. Derfor satser regjeringen på å styrke deres kompetanse gjennom Kompetanseløft 2020. Kompetanseløft 2020 skal bidra til en faglig sterk kommunal helse- og omsorgstjeneste og bidra til å sikre at den har tilstrekkelig og kompetent bemanning. Regjeringen har videre besluttet at Kompetanseløft 2020 skal erstattes når dagens plan avsluttes ved utgangen av 2020. Nytt kompetanseløft fremlegges i Helse- og omsorgsdepartementets Prop. 1 S for 2021. Der vil det blant annet inngå tiltak for å rekruttere og beholde personell.
Som representanten viser til, er det krevende å pleie alvorlig syke og døende mennesker i helse- og omsorgstjenesten. Regjeringen har nylig lagt frem Meld. St. 24 (2019-2020) Lindrende behandling og omsorg. Stortingsmeldingen inneholder en rekke tiltak for at helse- og omsorgstjenesten skal legge til rette for et best mulig tilbud ved livets slutt. Sentrale tiltak i meldingen skal bidra til økt kompetanse og større faglig bredde i tjenestene. For å sikre god kvalitet i tilbudet, må det legges til rette for at alle ansatte kan få opplæring, også personell uten helse- og sosialfaglig utdanning. I den nasjonale veilederen Koronavirus – beslutninger og anbefalinger, gir Helsedirektoratet blant annet faglige råd om palliasjon.
Helse- og omsorgsdepartementet la tidligere i mai frem Handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020-2024; Attraktiv, kvalitetssikker og teambasert. Planen skal bidra til å realisere en bærekraftig og framtidsrettet allmennlegetjeneste. Den inneholder 17 tiltak fordelt på tre målområder, en attraktiv og trygg karrierevei, god kvalitet til alle, og en fremtid med teambaserte allmennlegetjenester. I planperioden vil regjeringen styrke allmennlegetjenesten. I 2024 vil styrkingen være på 1,6 milliarder kroner sammenlignet med budsjettet i 2020.
Koronaepidemien krever en stor omlegging av fastlegenes arbeid. Helse- og omsorgsdepartementet har lagt til rette for dette gjennom endringer i takstene. Blant annet gjøres takstsystemet mer fleksibelt ved bruk av e-konsultasjon og ved å innføre nye takster for at legene skal fange opp og gi oppsøkende helsehjelp til de mest sårbare pasientene.
Jeg har over flere år stilt til krav til helseforetakene om å vurdere behovene for personell og kompetanse, og legge planer for hvordan utfordringene skal møtes. Helseforetakene arbeider målrettet med å rekruttere, beholde og utvikle kompetanse hos medarbeidere. Mange faktorer inngår i helseforetakenes arbeid med å beholde flest mulig ansatte i tjenesten. Blant annet ved å gi muligheter for faglig utvikling og videre- og etterutdanning, utvikle heltidskultur og redusere deltid - og skape og vedlikeholde gode arbeidsmiljøer. Dette er et kontinuerlig og viktig arbeid som må fortsette med uforminsket styrke, og jeg vil interessere meg for at dette ivaretas også i fortsettelsen.
Koronautbruddet har ført til kapasitetsutfordringer i helse- og omsorgstjenestene. Arbeidsbelastningen har vært forskjellig for ulike helsefaggrupper. Enkelte har arbeidet under hardt press, andre har måttet stenge ned sine virksomheter. Heldigvis har både kommunale helse- og omsorgstjenester og spesialisthelsetjenesten omdisponert ressurser også på tvers av tjenestenivåene for å bidra i denne felles dugnaden. For selvstendig næringsdrivende helsefaggrupper som driver en-til-en-behandling og har måttet stenge ned sine virksomheter for en periode, ble det på kort varsel innført takster for videokonsultasjon. Dette har gjort det mulig for enkelte som har gått ledig å videreføre deler av sin praksis. Jeg er kjent med at enkelte kommuner drøfter ekstra påskjønnelse for medarbeidere som har hatt ekstra stort ansvar og arbeidsbelastning.
Nå går vi inn i en fase med mer langsiktighet i håndteringen av koronaepidemien, noe som setter kompetansen i tjenestene under press. Det er derfor behov for å supplere med tiltak som bidrar til å sikre tjenestene nødvendig personell og kompetanse. Regjeringen foreslår blant annet å midlertidig øke antallet stillinger for leger i spesialisering fra september med 100 stillinger. I tillegg foreslås det å styrke rekrutteringsprosjektet Menn i helse, og å styrke tilbudet om desentraliserte studier for ansatte i omsorgstjenesten. Regjeringen har også lagt frem forslag om økning i studieplasser i revidert nasjonalbudsjett, blant annet for å møte kompetansebehovet innen fagområder hvor det er store behov. Av disse er om lag 1100 studieplasser til helse- og sosialfag. Plassene er fordelt på blant annet medisin, sykepleie og videreutdanninger i sykepleie.
God ledelse har betydning for å beholde ansatte. I denne situasjonen gjelder det særlig ledere som er nær pasientbehandlingen og dermed også nær de ansatte som behandler covid-19 pasienter. Disse lederne har behov for tilstrekkelig handlingsrom for å ivareta både faglig utvikling og kompetanseheving av ansatte. De har også en sentral rolle for å følge opp den enkelte ansatte og beholde arbeidskraft. Derfor er det viktig at disse ledernes behov for tilstrekkelig handlingsrom og støtte i arbeidet ivaretas.
Helsepersonell i kommunene og sykehusene har gjort og gjør en formidabel jobb i de ukene koronapandemien har vært i Norge. I tillegg har både kommuner og sykehus arbeidet for å øke kapasiteten og kompetansen på dette området. Jeg vil berømme alle for den enorme innsatsen de har lagt ned. Jeg vil gjøre mitt beste for å beholde alt helsepersonell i kommuner og sykehus. Sammen må vi se på hvilke tiltak vi bør sette inn fremover.