Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1716 (2019-2020)
Innlevert: 24.05.2020
Sendt: 25.05.2020
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 02.06.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Kan statsråden bidra til at den midlertidige dispensasjonen for å oppholde seg i kjøretøy under overfart på ferjer og fartøy blir forlenget slik at folk i risikogruppen kan slippe å utsette seg for unødig smitterisiko i forbindelse med covid-19?

Begrunnelse

Den midlertidige ordningen for billettering om bord på ferjer, regulert i en egen forskrift i medhold av koronaloven, er etablert for å forhindre smittespredning av covid-19. Det vil være behov for smittereduserende tiltak også etter 26. mai når koronaloven opphører, så denne forskriftsregulerte ordningen videreføres i en egen midlertidig lov.
På lukkede ferjer og fartøy som opererer i fartsområde 3/klasse D eller større, er det ifølge forskrift forbudt å oppholde seg i kjøretøy under overfarten. Basert på myndighetenes retningslinjer knyttet til covid-19-utbruddet ga Sjøfartsdirektoratet i mars dispensasjon fra denne bestemmelsen. Som følge av de oppdaterte retningslinjene fra Helsedirektoratet oppheves denne dispensasjonen 15. mai. Denne bestemmelsen har gitt en trygghet til de reisende som er i risikogruppen for covid-19, ettersom de kan oppholde seg i bilen under overfarten og dermed minimere faren for å bli smittet. I departementets redegjørelse i saken om billettering går det klart fram at det fortsatt er en smittefare i samfunnet, og derfor ber regjeringen om at den forskriftsregulerte ordningen videreføres i en egen midlertidig lov.
Sjøfartsdirektoratet opphever dispensasjonen som gjør det mulig for passasjerer å oppholde seg i kjøretøy under overfart. Det er ikke unaturlig å forlenge den midlertidige dispensasjonen for opphold i kjøretøy under overfart like lenge som koronaforskriften for billettering.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: I dagene etter at Norge ble stengt ned 12. mars 2020 mottok Sjøfartsdirektoratet en rekke henvendelser fra ferjerederi om dispensasjon fra forbudet mot å oppholde seg i kjøretøyene. Med den kunnskapen direktoratet hadde på det tidspunktet var det naturlig å innvilge en generell dispensasjon på visse vilkår. Ordningen ble publisert på Sjøfartsdirektoratets nettsider 16. mars. På dette tidspunktet var antall reisende betydelig redusert sammenlignet med normalsituasjon. Det lave antall reisende medvirket til å opprettholde et akseptabelt sikkerhetsnivå selv med personer i kjøretøyene på lukket bildekk og i innaskjærs fart hvor åpne havstrekninger på over 5 nautiske mil ikke passeres (fartsområde 3/klasse D).
Formålet med forbudet mot å oppholde seg i kjøretøy under overfart er å ivareta passasjerenes sikkerhet. Bildekk er et av områdene om bord med høyest risiko for brann. I dårlig vær kan det også være risiko for at kjøretøy forskyver seg eller velter, og direktoratet mener derfor det er gode grunner for å ha et slikt forbud.
Ved innføringen av den generelle dispensasjonen ble rederiene pålagt å gjøre egne risikovurderinger og innføre nødvendige tiltak for å sikre passasjerene som oppholdt seg i kjøretøyene. Dette kunne f.eks. være betydelig redusert passasjerkapasitet, større avstand mellom kjøretøy mv. Rederiene ble også pålagt å vurdere om bemanningen om bord var tilstrekkelig til å håndtere en evakuering fra bildekk, og om de måtte innføre strengere rutiner for sikring av last. Direktoratet mener tiltakene som rederiene innførte var tilstrekkelige i en tid med svært få passasjerer om bord.
Den 5. mai ble det presentert en ny veileder for smittevern i kollektivtransport (buss, tog, trikk mv.). Sjøfartsdirektoratet legger til grunn at disse smittevernfaglige rådene gir tilstrekkelig beskyttelse mot smitte. Samtidig registrerer Sjøfartsdirektoratet at antall reisende øker, og dermed øker også risikoen for personer som oppholder seg på bildekk. Sjøfartsdirektoratet trakk derfor tilbake den generelle dispensasjonen. Opphevingen ble kunngjort på Sjøfartsdirektoratets nettsider mandag 11. mai, med virkning fra fredag 15. mai. I kunngjøringen ble de mest sentrale rådene fra helsemyndighetene gjengitt. Disse omfatter blant annet at maks 50 prosent av passasjerkapasiteten på transportmiddelet bør brukes, opplæring av ansatte, rutiner for å holde avstand mellom reisende, informasjon til passasjerer inklusive rutiner for hånd- og hostehygiene.
Rederier har fortsatt adgang til å søke om dispensasjon fra forbudet mot å oppholde seg i kjøretøy på vanlig måte. Det vil da bli gjort en konkret vurdering av det enkelte fartøyet og rederiets tiltak for å opprettholde et sikkerhetsnivå som er likeverdig med forskriftens krav. Sjøfartsdirektoratet har ikke mottatt noen søknader i tiden etter at den generelle dispensasjonen ble opphevet.