Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1747 (2019-2020)
Innlevert: 27.05.2020
Sendt: 28.05.2020
Besvart: 05.06.2020 av barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Kan barne- og familieministeren garantere at den norske stat ikke har finansiert koranskoleopphold for norske barn?

Begrunnelse

Mandag 25.05 ble rapport fra ekspertgruppe om unge som etterlates i utlandet mot sin vilje overlevert til regjeringen. Flukt og frykt for barnevernet har vært gjennomgående tema i samtaler ekspertgruppen har hatt med foreldrene. Videre forteller mange av barna som har blitt sendt til utlandet mot sin vilje, at de har blitt sendt til koranskoler. Hvor de blant annet har blitt utsatt for sterk kontroll, vold, tortur, og blitt innestengt. Koranskoler forfekter verdier som ikke er forenlig med vestlige verdier og kultur. De er radikaliseringsinstitusjoner og er ikke et alternativ til barnevernet. Samme dag som rapporten ble overlevert publiserte Aftenposten en oppfølgingsartikkel om to brødre i Oslo som etter mange år med lovbrudd og ungdomskriminalitet ble sendt til Irak av foreldrene, men med barnevernets bistand og betaling av flybilletter. Barnevernstjenesten har kjent til og i noen tilfeller som i dette støttet foreldrenes valg om å sende barna til utlandet. Fremskrittspartiet er sterkt kritisk til denne praksisen. Ikke minst for barnas beste. Dette er total omsorgssvikt og en praksis som hemmer integrering. Fremskrittspartiet forventer at arbeidet følges opp slik at dette ikke skjer igjen.

Ida Lindtveit Røse (KrF)

Svar

Ida Lindtveit Røse: Spørsmålet er beslektet med spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 1723 fra samme representant. Som jeg understreket i svaret på spørsmål nr. 1723, er det svært uheldig om barnevernet har bidratt til at barn og unge blir sendt til utlandet mot sin vilje. Barnevernet skal ikke under noen omstendighet bidra til at barn risikerer å bli utsatt for vold eller overgrep i forbindelse med utreise fra Norge. Ingen barn eller unge skal oppleve det.
Vi vet at noen familier har sendt barna sine ut av landet mot deres vilje, til institusjoner og skoler der det er avdekket menneskerettighetsbrudd og voldsbruk. Dette er svært alvorlig. Opphold ved institusjoner som utøver vold og ikke respekterer menneskerettighetene, kan ha de alvorligste konsekvenser for barnas helse og videre utvikling.
Jeg kan bekrefte at Bufetat ikke har bidratt til å finansiere koranskoleopphold. Det er imidlertid ikke mulig å utelukke at andre norske organer med viten og vilje kan ha kommet i skade for å bidra til å understøtte slike opphold økonomisk eller på annen måte. Med den kunnskapen vi nå har om hva de unge kan bli utsatt for ved slike institusjoner, legger jeg til grunn at ingen offentlig myndighet, hverken kommunal eller statlig, bidrar til opphold på slike steder, men tvert om gjør alt de kan for å forebygge at dette skjer.
Representanten peker på at flukt fra barnevernet kan være en årsak til at unge etterlates i utlandet. Dette illustrerer at tillit er avgjørende for et godt oppfølgingsarbeid i familiene. Tillit er også viktig for at barnevernet skal kunne komme inn med hjelpetiltak før situasjonen eskalerer. Derfor har vi satt inn en rekke tiltak for å bedre kunnskapen i målgruppene om hva som er barnevernets rolle, og at tjenesten primært er en hjelpeinstans. Vi har også lagt til rette for kompetanseheving i barnevernstjenestene, slik at de ansatte på en best mulig måte kan tilpasse sitt møte og dialog med en stadig mer mangfoldig brukergruppe.