Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1794 (2019-2020)
Innlevert: 02.06.2020
Sendt: 03.06.2020
Besvart: 10.06.2020 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): De siste dagene har journalister over hele USA blitt fengslet eller angrepet av politiet - flere med alvorlige skader – mens de har dekket demonstrasjonene etter drapet på George Floyd.
Vil Norge fordømme angrepene på journalister i USA?

Begrunnelse

Jeg er svært bekymret for den alvorlige utviklingen i USA. Vi ser nå både økende dødstall blant demonstranter og økt antall trefninger mellom demonstranter og politi. Samtidig ser vi også direkte angrep fra myndighetshold og ordensmakten mot journalister.
Det er ikke likegyldig hvordan verden rundt forholder seg til eskaleringen som nå skjer. Jeg mener norske myndigheter bør gå ut med krav om en tydelig fordømmelse av volden, og en umiddelbar stans i angrepene på journalister.
NTB skriver 2.6.20:
Journalister som dekker demonstrasjonene i USA, har blitt angrepet av politiet og fengslet. Pulitzer-komiteen ber om at gjerningspersonene blir holdt ansvarlig.
Pressefolk har «med vilje blitt skutt på med gummikuler, tåregass og pepperspray» av politiet, ifølge en rapport fra interesseorganisasjonen Reporters Committee for Freedom of The Press (RCFP).
Komiteen til den prestisjetunge Pulitzerprisen, som deles ut til journalister, fordømmer angrepene.
«Det er avgjørende at journalister er trygge når de utfører sin kritiske rolle, beskyttet av grunnlovens første tillegg, i å dokumentere offentlige hendelser i en tid preget av dype splittelser og allmenn spenning,» sier komiteen.
Blant annet ble CNN-journalist Omar Jimenez anholdt av politiet fredag 29. mai i byen Minneapolis.
Samme kveld skjøt politiet i byen Louisville pepperkuler på journalistene Kaitlin Rust og James Dobsom, ifølge New York Times.
Pulitzerprisen oppfordrer myndighetene til å holde ansvarlig de som står bak angrepene og fengslingene.
Journalistene var på jobb for å dekke demonstrasjonene som brøt ut etter at afroamerikanske George Floyd 25. mai døde under en hardhendt pågripelse i Minneapolis.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Jeg ser med stor bekymring på situasjonen som utspiller seg i USA. Politiets metoder har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner i en rekke amerikanske byer, som tidvis har kommet ut av kontroll. Journalister som dekker demonstrasjonene har i mange tilfeller blitt hindret i - og til og med angrepet for - å utføre sitt arbeid.
Forsamlingsfrihet, ytringsfrihet og pressefrihet er grunnleggende menneskerettigheter og viktige forutsetninger for et fungerende demokrati. Det er beklagelig når demonstranter som driver lovlige og fredelige protester, og journalister som dekker disse demonstrasjonene, utsettes for maktutøvelse og urettmessig fengsling. Angrep på og fengsling av journalister er ikke akseptabelt. Det budskapet gir Norge klart og tydelig uttrykk for.
Vi har tydelig meddelt amerikanske myndigheter våre synspunkter både bilateralt og multilateralt, som da OSSEs deltakerstater møttes 4. juni. Her holdt Norge innlegg, og vi understreket vår bekymring for at både politi og demonstranter har utsatt journalister som dekker demonstrasjonene for vold. I rettsstater, både i USA og for øvrig, er det klare rammer og begrensninger for maktbruk. OSSEs mediefrihetsrepresentant har også gitt uttrykk for sin bekymring for voldsbølgen mot journalister som har dekket demonstrasjonene i USA. Statsministeren og jeg har i norske og amerikanske medier tydelig fordømt vold mot journalister.
Episodene som utspiller seg har på nytt kastet lys over rasisme og sterke underliggende motsetninger i USA. Dette kommer på toppen av en presset situasjon med Covid-19. Det er svært viktig at situasjonen løses på en måte som bidrar til å dempe motsetningene og forsone det amerikanske samfunnet. Alle politiske ledere har et ansvar her.
Mange av de underliggende årsakene til demonstrasjonene gjør seg gjeldene også ut over USAs grenser, der minoriteter og sårbare samfunnsgrupper ofte er utelatt fra positiv utvikling. Alle land må arbeide for at Covid-19 ikke skal forsterke denne utviklingen ytterligere. Rasisme er utbredt ikke bare i USA, men verden over. Norge fordømmer alle former for rasisme og politivold. Vi må bekjempe alle rasismens former, både her hjemme og globalt.