Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til statsministeren

Dokument nr. 15:1796 (2019-2020)
Innlevert: 02.06.2020
Sendt: 03.06.2020
Besvart: 03.06.2020 av statsminister Erna Solberg

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Mener statsministeren at en viktig årsak til at politiet i USA slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre, er rasisme og diskriminering?

Begrunnelse

2. juni uttalte statsminister Erna Solberg til VG at:

«I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet».

Etter publisering av artikkelen tok statsministerens kontor kontakt med VG og presiserte at det statsministeren mente var at

«det er en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, blant annet fordi de har vært overrepresentert på kriminalitetsstatistikken.»

En lang rekke studier viser imidlertid at det er større sannsynlighet for at svarte i USA blir uskyldig dømt enn at hvite blir det. Blant annet er det syv ganger mer sannsynlig at svarte blir uskyldig dømt for mord enn hvite og 3 og en halv gang mer sannsynlig at svarte blir uskyldig dømt for seksuelle overgrep enn at hvite blir det.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Ja, det mener jeg. Det ga jeg uttrykk for i flere intervjuer i går. Jeg presiserte det også på Twitter flere ganger.