Skriftlig spørsmål fra Else-May Norderhus (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1800 (2019-2020)
Innlevert: 03.06.2020
Sendt: 03.06.2020
Besvart: 08.06.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Else-May Norderhus (A)

Spørsmål

Else-May Norderhus (A): Hva vil statsråden gjøre nå for å dempe konflikten som er rundt vindkraftutbyggingen på Haramsøya?

Begrunnelse

Det er stor uro i lokalbefolkningen rundt Haramsøya og vindkraft utbyggingen der.
De føler seg maktesløse overfor en situasjon der konsesjon som er gitt for mange år tilbake, nå skal realiseres, og de er usikre på hvordan dette anlegget vil bli i forhold til tidligere gitte konsesjon.
Både næringsaktører og lokalbefolkning bør kunne oppleve forutsigbarhet, og det er et klart behov for at nye konsesjonsregler kommer på plass raskt.
Statsråden må nå ta ansvar og avklare situasjonen snarest.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Jeg ser at utbyggingen av Haram vindkraftverk skaper et stort engasjement og møter betydelig motstand i Ålesund kommune. Jeg har stor forståelse for at det er ulike syn på vindkraftutbygging, og jeg har respekt for at kommunestyret og innbyggere bruker de mulighetene de har til å kritisere beslutninger og gi uttrykk for deres syn.
Gjennom årene er det fattet flere vedtak av både NVE og Olje- og energidepartementet om Haram vindkraftverk, og det er lagt ned et betydelig arbeid gjennom hele denne prosessen. Etter at konsesjonen ble stadfestet av departementet i 2009, har konsesjonæren hatt en rett til å bygge, eie og drive dette vindkraftverket. Gitte konsesjoner ligger fast innenfor de rammer som følger av lovgivningen.
Når konsesjonæren bestemmer seg for å bygge ut, er det derfor ikke et spørsmål om ja eller nei til det aktuelle vindkraftverket. Ved behandlingen av detaljplan og miljø-, anleggs- og transportplan må rammene for konsesjonen og gjeldende lovgivning ligge til grunn for de vedtakene forvaltningen skal fatte. Dette innebærer krav til likebehandling og forutsigbarhet, og at saksbehandlingen må være i henhold til de forvaltningsrettslige kravene. Det er min oppfatning at saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven er fulgt av både NVE og departementet i saken om Haram vindkraftverk.
Jeg er enig i at det er behov for endringer av dagens konsesjonssystem for vindkraft på land. Derfor har jeg også varslet at mitt departement vil fremme en stortingsmelding der regjeringen vil gå gjennom hva som skal gjøres for å få til de nødvendige endringene blant annet av konsesjonsbehandlingen. Jeg tror en viktig medvirkende årsak til konflikt, som på Haramsøy, også handler om hvor lang tid det går fra en konsesjon er gitt, til utbyggingen starter. På Haram har det gått 12 år fra NVE ga konsesjon. Denne problemstillingen kommer jeg tilbake til i den kommende stortingsmeldingen. Samtidig er forsterket lokal medvirkning også en viktig del av dette arbeidet. Mitt mål er at kommunene i framtidige vindkraftsaker skal involveres sterkere, at utredningene blir så grundige som mulig, og at prosessen framover blir mer forutsigbar og grei å forstå for både kommunen og innbyggerne. Jeg håper det også kan medføre et lavere konfliktnivå enn vi har nå. Det har jeg håp om kan være et felles politisk mål for veien videre.