Nicholas Wilkinson (SV): Er det mulig, innenfor dagens system, å innføre antibiotikamerking av kjøttvarer, og kan merket vise hvor mye antibiotika kjøttet inneholder?
Begrunnelse
Jeg er bekymret over antibiotikaresistens. Mye av problemet kommer fra landbruket. Antibiotika brukes mer til matproduksjon enn til medisin for mennesker.
Ministeren har svart på spørsmålet jeg stilte (Dokument 15:1502) om å minimere import av kjøtt fra dyr som har blitt avlet opp med mye antibiotika. Hvis Norge ikke har muligheter til å begrense kjøttimporten, har jeg ett annet spørsmål med samme mål: mindre salg av kjøtt fra dyr som har blitt avlet opp med mye antibiotika.
God informasjon kan hjelpe folk å velge kjøtt som inneholder mindre antibiotika. Hvis folk velger bort kjøtt fra dyr som har blitt avlet opp med mye antibiotika, vil bruken av antibiotika bli mindre. Da vil vi få færre antibiotikaresistente bakterier i omløp.
Vi har merket «Nyt Norge», så vi har mulighet til å merke norske produkter. Det vil være en fordel å få konkrete tall på kjøttinnpakningen om hvor mye antibiotika som har blitt brukt til det aktuelle produktet. Jeg vet ikke om vi har god informasjon om hvor mye antibiotika som har blitt brukt til kjøtt som vi importerer. Jeg håper at Landbruks- og matdepartementet har tall, men hvis ikke: Er det samtaler med andre land for å få konkrete tall?
Jeg håper at et slikt merke vil vise hvor mye antibiotika kjøttet inneholder, men det kan bli byråkratisk. Kanskje det er mulig å bruke gjennomsnittet fra gårdene og merke kjøtt fra disse gårdene. Hvis det er umulig å få konkrete, lokale tall fra gårdene i utlandet, vil jeg spørre om vi, innenfor dagens lovverk, kan bruke gjennomsnittet for hvert land for å vise forbrukere hvor mye antibiotika som brukes hvis de kjøper kjøtt fra det landet.