Nicholas Wilkinson (SV): Hdir. har lyst ut 30,8 millioner kroner til frivillige organisasjoner for opprettelse av ”lindrende enhet etter hospice-filosofien”, der tilbud til barn og unge skal prioriteres for å styrke valgfrihet.
Hvilken barnemedisinsk-faglig begrunnelse ligger til grunn for denne utlysningen, hvordan tenker helseministeren at dette skal kunne nå de pasientene man ønsker å nå, i hele landet, og hvor mange av de berørte familiene som man realistisk sett vil nå per år med et barnehospicetilbud, bor nær Kristiansand og ønsker seg et slikt tilbud?
Begrunnelse
Palliative barn og unge er en svært mangfoldig sammensatt gruppe. Andel av barna har store og omfattende medisinske behov, der sykdomsutvikling og alvorlige komplikasjoner også kan oppstå akutt, og krever avansert medisinsk og kirurgisk behandling. Disse barna er pasienter som tilbringer store deler av sitt liv i sykehus. Den tiden de har i hjemmet, blir dermed svært verdifull.
Analyser av antall barnedødsfall i året (med unntak av dødsfall i svangerskap og første levemåneder) fra SSB viser at Norge i aldersgruppen ca. 0-17 år har et relativt stabilt tall på ca. 150-200 dødsfall i året. Av disse er mange ulykker og brå dødsfall som er sykdomsrelatert. Noen barn dør mens de er innlagt på sykehus og mottar behandling. Av de barna som har en palliativ sykdom i forverring, ønsker mange å få dø hjemme hvis det er mulig. Med andre ord er antallet barn og unge som er i sitt siste leveår, og som ideelt sett skulle egne seg for anvendelse av barnehospice her i landet, kanskje 30-50 barn ut fra disse tallene. Til denne brukergruppen har Hdir. utlyst 30,8 millioner kroner i tilskudd til et privat initiativ.
Norge er et vidstrakt land. Nordisk erfaring fra etablerte barnehospice stadfester at oftest er det bare de som er bosatt i nærheten, som bruker tilbudet. Representanten Listhaug ønsker nå en ytterligere styrking av et enkelt potensielt tilbud gjennom Foreningen for barnepalliasjon i Kristiansand, med enda 30 millioner kroner.
OUS’ barnepalliative team dekker hele sitt nedslagsfelt og alle palliative barn der, med et tilskudd på 2,2 millioner årlig i tre år fra Helse Sør-Øst til sin drift.
Et samlet fagmiljø fra barneleger over hele landet har uttalt seg imot, og ønsker seg heller styrking av barnepalliative team i spesialisthelsetjenesten. Tildelingen fremstår som en skrikende skjevfordeling mellom midlene som her går med, og den marginale andelen av pasientgruppen barn i palliativ fase som erfaring tilsier at man vil nå.